Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Ralsko – s výhledem na Bezděz, Říp a Ještěd

Michal Zhor 0

Druhým kopcem dne jsem zvolil při trase ležící Ralsko. Jedná se o kopec, na kterém stála strážní pevnost a do 15. století patřil hrad rodu Vartneberků. Od roku 1505 ji nikdo neobýval, pak ji obsadila sovětská vojska, podařilo se jim i zapálit vyhlídkovou věž a ta tedy zfajrovala. Dnes pozemky a zříceninu vlastní soukromník a roku 2014 psal, že do roku 2018 by chtěl mít hotové chodníky, vyhlídkovou věž a dokonce lanovku. Aktuální situaci neznám, ale na základě místního šetření konstatuji – kulový ! (ale to nevadí).

Po cestě pod kopec jsem si já mimoň, projel obec Mimoň a odstartoval výstup za obcí Noviny pod Ralskem. Počáteční svah vskutku strmý (asi jsem zvolil zkratku), ale prostřední partie už jsou pohodová stezka se stromem sem tam napříč ležícím. V této části výstupu jsem potkal závodníka v modrém trikotu – horokolaře a debatou jsme si zpříjemnili zdolání vrcholového stoupání.

Vrchol má výškovku pouhých 696 m n.m., ale i přes její nízkou hodnotu je zde luxusní rozhled z hradeb po okolí. Kopec je nejvyšším bodem Ralské pahorkatiny a ta spadá pod oblast s názvem Severočeská tabule.

Po zdolání a pokochání se výhledy jsme zahájili s terénním bicyklistou společný ústup a ve spodní části se naše cesty rozešly. Já musel ještě na jedno pracovní setkání a čekalo mne rozhodnutí – zda a jaký kopec si dám na konec dne.

GPS: 50.6743867N, 14.7658858E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *