Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Hradiště – v zakázaném pásmu vrchol poslední

Michal Zhor 2

Když jsem se zahleděl na seznam nejvyšších CZ kopců a použil prsty mé a mých followerů (to je hrůzné slovo – ale já budu moderní, žádný obskurant), tak jsem napočítal celkový počet kopců 94. Zdolaných kopců 93. Bylo tedy nad slunce eklatantní, že jeden kopec absentuje. Má to ovšem háček.

Nejvyšší vrchol Doupovských hor se nachází uvnitř vojenského újezdu Hradiště a do něj je zákaz vstupu. Podařilo se mi ukecat moje téměř druhé já, internetového hrdinu Ludvu a ten se rozhodl, že kopec zdolám tzv. „v zastoupení“.

Cesta ke startovací pozice vedla přes Vlašim (zde doporučuji krásnou prodejnu ČSOP – prospějete dobré věci a můžete pořídit krásné dárky) a dále přes Petrohrad až do nocoviště u obce Žlutice. K ránu se mi podařilo zaspat a tak jsem držel pěsti se ztrátou (klasika). Cesta k vrcholu vede po asfaltové dálnici a na cestě narazíte na několik závor, které se v čase cvičení a při střelbě hlídají a zavírají. Poslední 1/4 – 1/3 cesty vede lesem a mráz sebou nese výhodu, nemusíte mít holínky. Poslední desítky metrů je kopec strmý a musela to být radost pro utahaného vojáčka. Nahoře před velitelem musel vyplivnout duši.

Vrchol Hradiště, nej kopec Doupovských hor, dosahuje nadmořské výšky 934 metrů. Na vrcholu naleznete pamětní kříž od kamarádů jednoho lesníka, který zde tragicky zahynul. Dále se zde nachází dva červeně označené šutry, prohlubně vyhloubené lopatkou vojáka a zejména vrcholový kámen.

Pod vrcholem se nachází hlídací stanoviště ve značném stupni rozkladu a sedačka z vojenského džípu dnes připomíná mučící nástroj. Kluci vojenští si pod kopcem vybudovali v jednom slepém zálivu i malé ohniště s uměleckou trojnožkou znázorňující „kdovíco“. Oblastí vojenského újezdu se „nese“ hrobové ticho, žije zde mnoho zvířat a betonové stavby vojska jsou umělecky zamechované. Ludva se musel po cestě 4x zaparkovat (1x ležel v příkopu a 3x pod smrkem u silnice – prý hodně nízké větve – plazení zdar!).

Cestu do zakázaného pásma nepodnikejte, existuje mnoho hezčích míst světa a především bezpečnějších pro vás i další v oblasti se vyskytující. Pokud z nějakého silného důvodu se rozhodnete pro tento čin, tak :

Ludva vrchol zdolal, já mám všech 94 CZ kopců zdolaných a po rozmluvě s ním pro vás pár tipů k poslednímu kopci:

  • prostudujte si dny, ve kterých probíhají vojenská cvičení (zveřejňuje se to na stránkách vojenského újezdu Hradiště i na stránkách přilehlých obcí)
  • v případě, že závory jsou zavřené, zabalte akci a nevstupujte (rozhodně to není bezdůvodně)
  • jděte pouze po asfaltu a vyjetých cestách
  • maskujte se – hrozí vám pokuta za přestupek

Zakázaný výlet do nitra Doupovských hor. Sem se podíváte jen na povolení – iDNES.cz

  1. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Tlieskam a snímam klobúk! Veľká gratulácia.
    Jaro

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Velké díky. Mám radost, že se podařilo a těším se na CZ a SK kopce. Ty už nebudou s takovou frekvencí, ale budu chodit na zajímavé kopce, dělat přechody a nebo jen bloumat. Bloudění mi jde velmi dobře, bloumání nebyla doposud moje silná stránka (holt jsem moc cíle-vědomý). Kopcům zdar ! a také gratuluji….. tvůj příspěvek má číslo 200

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *