Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Fiat Lux

Michal Zhor 0

Jdeme do dnešní novinky rovnejma nohama. Haha. Jak kdo.

Dnešní novinka nebude o vozu italské automobilky, dnes bude úvod jazyková lekce, pak si nastavím zrcadlo a zasměji se sám sobě.

Fiat Lux – latinsky „Budiž, světlo„. No a máme jazykovou lekci za sebou. Ani to nebolelo a příště si vás možná vyzkouším.

Nyní k příběhu. Když mi kamarádi z elektrofirmy MITRIA udělali elektrokouzla v kanceláři, tak mi dali do stropních svítidel pod skleněné poklopy provizorní zárovky a ať si vyberu dle chuti sám. Když jsem byl malý kluk, tak byla 25W, 40W, 60W, 75W, 100W s vláknem (ne nebylo to vlákno z banánu – to používal Edison, bylo to vlákno wolframové – asi). Dnes máme možností na 3 zadele a tak se můžeme rozhodnout mezi ledkami, halogeny, úsporkami, zářivkami a wolframem (určitě jsem něco zapomněl). Navíc si můžeme vybrat studené a teplé světlo. Když jsem byl mladý šušeň, tak žárovka solidně pálila = důkaz přímý, že světlo bylo teplé. Toho využil jeden spolužák u doktorky a když se nedívala, tak přiložil teploměr k žárovce lampičky na jejím stole. No. Divila se. Přežít teplotu 42°C (což bylo maximum na rtuťovém či lihovém teploměru) se musí umět. Já si zase popálil prsty ve výtahu neb jsem se chtěl líbat se spolužačkou (kecám – ona chtěla, já chtěl vztah plný duchovna a tmu k rozjímání). A proč vám to píšu, jsem se ztratil. Uf. Už. Vím. Kluci elektrikářský mi do velkých placatých stropních světel nacpali po 1ks žárovky 60W. Já na to zapomněl a skoro 2 roky si říkal, že fakt by to chtělo asi jiné stropní svítidla. Jeden den prásk a tak 60W žárovka praskla (resp. vlákno nedalo ten náraz proudu a odešlo do vláknoráje). Pár dnů jsem vydržel bez jednoho z nejdůležitějších svítidel v kanclu. Náhoda mne donesla do OBI (reklamáááá), kde mají obvykle kulové (negativní reklamáááá), ale měli tam žárovek závěje. Vybral jsem tedy 2 stovkové LEDkové žárovky a v kanclu jednu do svítidla nacpal. Práce na 24 sekund. No trvalo to 2 roky a konečně vidím vše okolo.

Končíme latinsky. Jsem jelito (to nebudu překládat, to si přeložte sami – je to překladatelský oříšek, něco jako „kolik višní, tolik třešní“ nebo „co by dup“).

Sancta simplicitas ! = Svatá prostoto !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *