Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Ó zazni písni vznešená

Michal Zhor 4

Ruku na srdce. O Svátku práce víme většina kulový, ale nikdy není pozdě to napravit. Není to svátek ruský, ale jeho původ je emerický neb poprvé se „celebroval“ roku 1888 v USA.

Svátek práce vznikl jako reakce na události, které proběhly v roce 1886.
1.května se pod vedením odborů uskutečnila jednodenní stávka, kterou vyhlásil anarchistický deník The Alarm. Stávky se zúčastnilo několik set tisíc dělníků, kteří bojovali za lepší podmínky a zkrácení pracovní doby. O dva dny později proběhlo v Chicagu další shromáždění, během kterého došlo ke střetu demonstrantů s pořádkovými silami. O život přišlo několik stávkujících. Následující den zase zemřelo několik demonstrantů během demonstrace na Haymarket Square, kde vybuchla bomba. Za výbuch byli odsouzeni k trestu smrti anarchisté August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer, George Engel a Louis Lingg, a to přestože neexistovaly žádné důkazy, že by za výbuchem stáli oni. První čtyři byli skutečně popraveni, posledně jmenovaný raději spáchal sebevraždu den před svou popravou. Rok po těchto událostech přijala II. internacionála návrh francouzských socialistů, aby 1. květen byl oficiálním Svátkem práce.

Známe původ Svátku práce a protože správná oslava je s muzikou, tak roku 1867 sepsal rytec Josef Zapf slova, hudbu složil Josef F.G. Scheu a o českou verzi se v kriminále zasloužil tehdejší anarchista František Josef Hlaváček. Píseň prošla mnoha úpravami, což jsme studovali s odborníky z etnografického ústavu Akademie věd a dnes je známá především minimalistická verze.

Zde máte text verze dlouhé: https://vlast.cz/pisen-prace/

Práci čest !

  1. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Na sviatok práce sa nepatrí „zahálet“, (zaujímavé, že v slovenčine nemáme adekvátne slovo). Tak som si dal trojdňový prechod Muránskej planiny s výstupom na najvyšší kopec Spišskogemerského krasu- Kľak 1409m n.m. Doteraz najťažší kopec- hlavne logisticky. Napoužívam GPS, tak to bolo náročné. Ale našiel som.
    Veselý nástup do pracovného procesu zajtra.

    Jaro

  2. Michal Zhor Michal Zhor

    Na Svátek práce jsem jako správný kapitalista nedělal nic …… až do odpoledne ….. pak se ve mne probudil dělný poděs, chytil jsem lopatu a pár m3 písku/štěrku jsem přeházel z místa A do místa B neb místem A povede chodník zhotovený z betonových zbytků zalitých hmotou tvořenou z té zavazející kupy.
    Prohlédl jsem si oblast tvého výletu i kopec a říkal jsem si „tam jsem asi nikdy nebyl“ …… a najednou ….. bohajeho ….. Čičmany !!! tam jsem byl v takové staré dřevěné chaloupce, pil SKpívo v místní restauraci (umakartové stoly, PVC ubrusy, osazenstvo lidové) a dokonce vím, že to byl počátek roku 2009. Sněhu po kule, cestu pro auta jsme museli vykopat tam i zpět. https://drevenicacicmany.sk/ Svět je malej.

  3. Jaro Flídr Jaro Flídr

    No, svet je síce malý, ale predsa len trošku väčší. Na Slovensku máme kopce s menom Kľak minimálne štyri. Ten nad Čičmanmi je z nich najkrajší, bol som na ňom viac krát. Ale teraz to bol kopec dosť ďalej na východ nad mestečkom Muráň.

    Jaro

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Už to vidím :-). Koukal jsem na planinu a pak si na finále vyhledal Klak a ejhle. U vás je Klaků jako u nás Smrků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *