Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Fichtelberg – ta nej z DDR

Michal Zhor 0

Nikam nesmíme, tak jsem si udělal kakao a zavzpomínal jak jsem před rokem (na sekundu přesně ….. nebo nějak tak to bylo) zdolal nejvyšší horu Německé demokratické republiky. Nebylo to trabantem a to na vrchol vede silnice a jezdí tam autobus prý i v covidových časech. Vyrazil jsem tam jako Král Krušnohor (nevlastní brácha od Krále Šumavy – narušitele státních hranic, pašeráka, převaděče). Původně jsem chtěl vyrazit maskován, ale nakonec jsem výdaje na americký maskovací oblek hejkal přetavil v dobré víno a šunkové rolky v aspiku. Toto jídlo jsem jedl poprvé v životě, je to jako s horami, také je člověk ochutnal až dozrál čas.

Startoval jsem z údolí pod lanovkou na české straně (sorry, my narušitelé nepouštíme info o přesné lokaci) a šel do kopce, lesem, kličkoval jako zvěř a dokonce jsem si zaběžkoval na dederónské dráze, která vede až na vrchol.

Správný převaděč umí nejen splynout s lesem, ale musí zvládnout i maskování v oblasti osídlené lidmi. Veverky a zajíc mne nepráskli, sojce jsem zalepil zobák klovatinou a v oblasti modře značené stezky jsem ty dvě rodiny a jednoho solitéra pozdravil „mórgn“. Ouplnej německej Helmut.

Na vrchol vede souběžná silnice pro automobily/busy, stezka pro pěší, stezka pro běžkaře a jezdí tam také nejstarší německá kabinová lanovka (od roku 1924). Po cestě je na každých 200m ukazatel, zde se neztratí ani …… ani Já :-). Na vrcholu je veliká meteostanice a turistická chata s „krušnohorskou jizbou“. Fichtelberghaus je třetí verzí chaty. První verze roku 1963 zfajrovala, protože na vrchol se hasiči kvůli závějím nedostali vozy, hasební hardware vozili lanovkou a voda vedená z města Oberwiesenthal jim při mínus 15 stupních zamrzala v hadicích. V roce 1965 položili nový základní kamenobeton a do roku 1967 vyrostla betonová bouda s 42m vysokou rozhlednou. Druhou verzi vrcholové chajdy poslali k zemi koncem 90. let a poslední verze boudy byla otevřena roku 1999, rozhledna byla a doposud je vysoká „jen“ 31m. Z ní můžete obdivovat lanovku, ski resort a především okolní kopce. V mlze a mrazu můžete obdivovat jen zmrzlou krásu okolo vás. Minout se vám také nepodaří 160kg zvon, který je vsazen do konstrukce z krušnohorškých modřínů. Tento zvon byl instalován na počest sjednocení Něměcka. Nakonec narazíte i na geodetický sloup trigonometrické sítě z roku 1864 ! a především na značku vrcholovku s výškou 1214,6m (značenou někde jako 1214 a někde jako 1215).

Hlavně nenápadně a zpět do vlasti, světoběžníku.

GPS: 50.4282781N, 12.9540656E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *