Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Viehberg – nejvyšší z Novohradských hor

Michal Zhor 0

Po návštěvě nejjižnějšího bodu České republiky jsem měl po cestě jeden (pro mne) zajímavý kopec, jehož zdolání je součástí výzvy z webu vrcholovka.cz – Nej vrcholy hraničních hor ČR. Jedná se o nejvyšší vrchol Novohradských hor, kopec s názvem Viehberg, dosahující do výšky 1112 metrů nad moře. Původně jsem chtěl vrchol zdolat takzvaným antišusem – neboli po horolezecky „direttissimou“ po sjezdovce. Ale po příjezdu dolů lanovce v obci Sandl jsem si plán rozmyslel a šel po cestě zvané „Planetenwanderweg“ – značka stezky červená. V půli mé výstupové trasy jsem hodil smyk doprava a pod vrchol se dostal mechovou pěšinou. V předvrcholí jsem se zastavil u vrcholového kříže, který stojí 123m vzdušnou čarou od nejvyššího bodu kopce Viehberg. Na kótě 1112 naleznete vrcholový šutr a to je skoro vše, přátelé. Viehberg v překladu znamená „Dobytčí vrchol“.

Cestu od vrcholu jsem již dal šusem, po sjezdovce dolů. Nu a protože jsem byl v Rakousku, tak vás lingvisticky oplodním. Původ slova „šus“ – z němčiny Schuss – střela, hovorově také potrhlý, člověk. Schießen – střílet. Schuss fahren – jet jako střela. Odtud Schussfahrt – jízda šusem. Slovník nespisovné češtiny – strana 419.

A šusem do hospody na večeři – doporučuji hospodu v pohraničním městečku Gmünd, kde se prolíná byznys otce a syna (rodiny Semper), kde vás krásně přivítají, od polévky, přes medailonky a dezert bez chyby ……. a cítíte se jako Hosté v Nickis restaurant

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *