Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Nejvyšší bod Kuvajtu

Michal Zhor 0

Což takhle dát si zimní výstup na nejvyšší horu Turecka, přes 5000 m nad mořem nacházející se Ararat ? Nápad, který se narodil u rychlého koordinačního setkání nad pivními speciály, se zdál býti velmi atraktivním. Po tom co jsem zjistil, že pocitová teplota na vrcholu dosahuje až -49°C a od výšky 2000 m. n. m. není lepší než -20 °C, tak jsme museli hledat alternativu. Práce mnoho, času málo a tak se více nehledalo než hledalo. Bleskové rozhodnutí padlo na zcela jinou variantu prodlouženého víkendu než jsme měli původně na mysli a tak namísto v mrazáku jsme se rozhodli přesunout do teplé zimy Perského zálivu. Wizzair létá o 109 do Abu Dhabí, Dubaje, Kuvajtu a tak za vskutku peněžence příjemný obolus jsme se dostali jednoho večera na startovní čáru do Abu Dhabí. Dali jsme si jedno extrémně předražené pivo a brzkým ranním letem se posunuli do Kuvajtu. Zde potěšilo levné vízum (za cca 222 Kč), levný benzín (7kč/l) a levné jídlo u nekuvajťanů či v obchodech. V půjčovně nám pověsili na krk vozidlo Toyota Yaris 2024, které vypadalo zcela jinak než jsem zvyklý z ČR, mělo najeto lehce nad 600km a za sebou již první havárii. Bez prodlevy, konstatní rychlostí 120 km/h, jsme zamířili na výlet 150km (jedním směrem) po silnici číslo 70 do západního cípu Kuvajtu, kde se nachází hraniční trojmezí Kuvajt-Írán-Spojené Arabské emiráty. Nejvyšší bod Kuvajtu se nachází na placce nad hraničním přechodem Al Salmi do SA Emirátů, přímo za plotem v areálu policejní stanice …… co víc si můžete přát v zemi, kde je kdeco zakázáno a postihováno. Štěstí nám přálo, prohlídka okolí bezejmenného nejvyššího bodu emirátu Kuvajt, položeného 291 metrů nad mořem, se podařila.

Pro milce hledání nejvyššího bodu: https://www.countryhighpoints.com/kuwait-unnamed-point/

Když už v Kuvajtu nemají pivnici a my měli zdolaný nejvyšší bod této země, tak proč nenavštívit nějakou místní horu, která má na mapách jméno. Cílem se stala oblast Mutla Ridge, hřeben kuvajtský, který se táhne nad hlavním městem a je cílem místních, kteří zde z dlouhé chvíle jezdní na čtyřkolkách, v buginách či na silných motocyklech. Nalézt vrchol Mutla Ridge není složité, jen se musíte připravit na to, že v mapách zakreslené cesty neexistují či poloexistují (jsou, jsou a najednou nejsou). Původně se na vrchol asi nesmělo neb se nachází za žiletkovým drátem, ale kde není hlídač, tak šance je. Vrchol 126 metrů vysoký sice není žádný macek, ale na místní poměry …… krásný hřeben (plný odpadků, sem tam mrtvý pes).

Den se překulil směřem k západu slunce, břicho prázdné, tak se jelo zpět do města a ulovit něco na obědo-večeři …… a pak do víru velkoměsta pod mrakodrapy. Zítra směrem na nejvyšší horu Spojených arabských emirátů …… to bude jiný kalibr.

Nejvyšší bod Kuvajtu – 291 m n. m. (GPS: 29.1004789N, 46.6407439E)

Mutla Ridge vrchol – 126 m n. m. (29.4089700N, 47.6653008E)

Kuvajt ostatní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *