Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Zla Kolata – horko a slano

Michal Zhor 2

Noc před odjezdem mne začala tak bolet osmička zub, že jsem si dal i prášek. Ráno jsem si dal Zlín, Ostravu a v 15:00 naložil spolucestující a přiložil 17h dlouhou cestu pod vrchol Zla Kolata do vesnice Vusenje. Zaparkoval jsem černou sanitku Dacia Expedition, převlékl triko, namazal si ksicht. Už na parkovišti nás přepadly Holinky. Nebyly to holinky obyčejné, byly to holinky neobyčejné, byli to „Holinky na cestách“ – dva cestovatelé (on a ona, pár) – více Instagram: @holinky_na_cestach . Šli jsme společně do kopce, v polovině cesty jsem začal dostávat zajímavé křeče a poslední třetina cesty byla krizová cesta křížová. Co krok to bolest, přestal jsem cítit svaly přitahovací nad kolenem a co krok to křeč. Vrchol jsme dobyli radostně, ne ve zdraví 100%, já jsem ho „vykřečoval“ – velikán tyčící se do výšky 2534 m. n m. byl náš a dal zabrat. Ležel jsem na zemi, sem tam dostal křeč do prstu, do svalového pletence okolo páteře, alespoň jsem věděl, že žiji. Po cestě stojí za zmínku „Ledová jeskyně“ – otvor do skály ze kterého fučí ledový vánek, pivo v jedné z chýši a také to, že jsme si cestu zpět protáhli blouděním, kličkováním, plazením směrem z kopce. Protože jako vždy byl můj odjezd málo připraven, tak jsem měl sebou na jídlo jen kvašáky od tety Soni. Naštěstí Cestovní Holinky nám nabídli sadu piv a velitel posádky i uvařil večeři (moc díky).

Nyní je ráno. Navštívil jsem WC, pokochal se vodopádem co mi celou noc vyklovával díru do hlavy a dostal snídani. Lidi ! to se nedá popsat. Co sousto, to moře v hubě. Spolucestující Milada uvařila vločky s kdečím dobrým a vše náležitě osladila. Bílý prášek jako bílý prášek. Místo cukru sůl ! Ještě že nemáme kokain. Kdo si co navaří, ten si to …… nedostatkem solí trpět týden nebudu, v žaludku se mi krčí solná homole. Nazdar, jdu se podívat na místní vodní Oka.

  1. Soňa Soňa

    Kvašáky poslednî záchrany 😉
    Ještě že se kolem tebe vždy najdou ochotní a milí lidé…
    A tu sůl do ran sis měl nasypat už při těch křečích 🙂

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Pověstné Soňa kvašáky, které minulý rok daly Italii, Chorvatsko, Slovinsko se tento rok dostaly do Černé Hory, Albánie, Makedonie. Cestovní kvašák – má každý pašák. Jdu plovat !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *