Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

PMR – země kterou skoro nikdo neuznává, ale má hranice

Michal Zhor 0

Dnešní výlet do Tiraspolu začal ztrátou. Fotím si holuby, fofruji směrem na busové nádraží a najednou zjišťuji, že mi chybí jedna rukavice. Kontroluji zda mám obě ruce. Mám. Rukavice mi tedy chybí a z časového náskoku 8 min do odjezdu busu se stal jeden velký otazník. Vracím se tedy po svých stopách a opravdu, bylo to u focení holubů číslo 14 (zde za lavičkou číhala na holuby kočka).

Vsuvka retro: taky vám maminky v dětství dávaly do bundy rukavice na gumě ? občas se sice jedna rukavice toulala po zemi a druhá se sekla v rukávu, ale nikdy jsem rukavice neztratil. O dnešku se to říct nedá, ale skončilo to dobře a levá je vedle pravé. Bohužel jsem takové štěstí neměl v Číně, kde se mi podařilo ztratit moje velmi oblíbené rukavice (slza v oku zamáčknuta).

Vsuvka k holubům: je jich tu opravdu hodně. Jeden chlapec je pěkně proháněl. Tak jsem si vzpomněl na jednu holčičku co si holuby proháněla v nose. Ahoj Káťo 🙂

Bus jsem stihl. Pokud mají svá stálá stanoviště, tak to ví jen místní a předává se tato informace z otce na syna. Inostráňec si musí minibusy oběhnout a přečíst na předním okně kam (občas i kdy) jedou. Lístek si musíte koupit v kase, kterých je okolo nádraží opravdu hodně.

A teď něco o PMR:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Podn%C4%9Bst%C5%99%C3%AD

Budu průběžně dopisovat dle chuti, vývoje, zážitků a také signálu (kdoví zda tam funguje moje mezinárodní karta).

Na cestu z Kišiněva jsme vyrazili plní (cca 20 osob), ale po cestě řidič zastavil na místech kde není zastávka a nastoupili další lidé. Ti jedou na stojáka a museli být domluveni s řidičem, takže buď se jedná o přilepšení k platu nebo o skryté dopravní podmínky této dopravní společnosti. Já sedím a na cestu hledím. A jak říkáme my rapeři: jedu dál !

Na celnici tak 10 lidí z autobusu muselo zajít do malé budky, kde jsme předložili doklady a dostali jsme kartičku na vstup s časovým omezením. Co by se stalo kdybych limit překročil zkoušet nebudu.

Tiraspolem teče široká řeka Dněstr a možná i tu vlastní šerif. Proč šerif ? Protože jedni papaláši tady vlastní síť benzinek, supermarketů, fotbalový klub a kdovícoješte ….. to vše pod názvem SHERIFF a nechybí tomu i pěticípá hvězda. Na vycházce jsem potkal tank, vojevůdce Suvorova (ten mimochodem roku 1799 přešel Alpy), podíval se na zamrzající kašny a kočky které se vyhřívaly na víku od kanálu či pod výduchy teplého vzduchu. Bohužel podniková prodejna vinařství KVINT měla zavřeno, udělal jsem foto a dal se jedno lokální pivo v lokále. Zas tak ruské mi to město nepřišlo, to Brno je víc amerikanizováno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *