Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Děvín s výhledem na zatopený Mušov

Michal Zhor 0

Zbořeninu hradu Děvičky (Dívčí hrady) jsem 25 let znal pouze pohledem zespodu. Seděl jsem u přehrady a sem tam vytáhl rybu. Čtenář by řekl „flákárna, zašívárna“. Opak je pravdou. K vodě jsem chodil od prváku na gymplu sám a to i přes noc. A když píšu chodil, tak většinou chodil. Autobusem/vlakem, posledním nočním, jsem dorazil do bodu nejblíže k přehradě a šlapalo se. Batohy plné krmiva pro ryby (mix kukuřice, strouhanka, rozmočený chléb, kroupy a časem i bojlíz) a trošku vody pro mne, dvě polévky v sáčku, jedny oplatky čokoládové s názvem Disco. Dodnes si pamatuji jak jsem si uvařil polévku a ta se mi převrhla do písku na břehu. Hladu jsem si užil :-). Flákárna to nebyla, dotáhnout těch 40kg k vodě a často i zpět ve formě rybího masa (navíc v šíleném vedru, spálený do ruda…..), to byly muka. Dodnes si vzpomínám na popruhy báglu zařezané do krve/modřin na ramenou. Byl jsme fakt pako. Jo a kdo neví co je bojlíz – tak to je vařená, převážně bílkovinová kulička, která se nenapichovala na háček, ale visela mimo háček (přivazoval jsem to vlasem lidským, vlasem mým – dnes jsou na to vlasce 0,05mm) a kapr ji nasál i s háčkem, zapíchl se a stal se řízkem.

Ve dnech svátečních jsem byl zádumčivý a tak jsem si řekl, že nemusím jen lítat po celém světě, že i u nás máme pěkný kopečky a nějaký pro radost dám. Tak jsem si na tomto blogu nechal vystřelit seznam CZ KOPCŮ (díky Míšo – ty můj IT guru) a taky si udělal radost = objednal jsem si fyzickou nástěnnou mapu ČR do kanclu.

Dne 25.12.2019 jsem zapíchl káru v Pavlově, férově zaplatil jako jeden z mála parking a vylezl na kopec Děvín (555 m.n.m. – EDIT níže na 554), nejvyšší vrchol Mikulovské vrchoviny spadající pod Jihomoravské Karpaty. Celkem mne překvapilo, že se dá dojít nyní až do těsné blízkosti vysílače ….. žádné ploty a překážky. Celkem příjemné. Výhledy pěkné do vinic i na přehrady.

EDIT: někde píšou, že má jen 554 m.n.m. (CZ geomorfbible i vrcholová značka – takže beru tuto hodnotu a 555 mažu) a dokonce i prý 550 m.n.m. neb geomorfologický bod je umístěn na 4m pilíři (moc se mi to nezdá, ale i na fotce na vrcholu je uvedeno 550).

GPS: 48.8694219N, 16.6500858E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *