Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

U Slepice – v zatáčce moravského Kuvajtu

Michal Zhor 2

Dnes jsem se neplánovaně ze sekundy na vteřinu rozhodl vyrazit do „hor“. Nastartoval jsem archivní plechovku a vyrazil do moravského Kuvajtu. Kurde a proč Kuvajt ? No protože v těchto horách se těží černé zlato pod značkou MND (Moravské Naftové Doly). Za bezvětří jsem zdolal nej vrchol oblasti Ždánický les – vrchol s názvem „U Slepice “ – prý 438 m.n.m. Je škoda, že vrchol nemá žádné značení a je to jen výškotyč mit šutr v zemi – třeba někdo cedulku „U Slepice“ vytvoří. Ale rozcestník „U Slepice“ funguje a u něj jsem zdolal i nejvyšší haldu klád (zde zdůrazňuji: lidi, mějte rozum a nedělejte to – pokud nejste srovnaní s důsledky a nemáte při každém kroku připraven záložní plán = skok záchrany 🙂 )

Mít více času, tak se podívám i k obci Křepice, kde je v lese torzo železobetonového památníku – památka na místo odkud velel maršál Malinovskij, brašule !!!

Něco k vrcholu U Slepice:

Ve 40. letech 18. století zde revírník Petr Orlich ze Ždánic postavil hájovnu. Našel zde prý slepici, která v dutém stromě vyseděla kuřata a podle ní dal místu název. Na štítu hájovny byla vymalována historie tohoto místa. Po bitvě u Slavkova byla hájovna ruským vojskem zničena a v roce 1810 znovu obnovena. V roce 1813 zde byl na štítu umístěn obraz slepice s kuřaty. Místu se říkalo také U Nácinka podle pacholka, který se oběsil na vrbě ze strachu kvůli ztracené koze.

Neztrácejte naději, neztrácejte víru a když ztratíte kozu, tak neklesejte na mysli.

GPS: 49.1003900N, 17.0492181E

    • Michal Zhor Michal Zhor

      jojo – Slepičí hory …… tam jsem taky nebyl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *