Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Brdo – s výhledem na údolí plné mlhy

Michal Zhor 0

Na vrchol Brdo jsem odstartoval z parkoviště u grandhotelu Bunč. V údolí mlha, že by ji Rákosníček mohl krájet motorovkou od rána do večera ….. a kopce zalité sluncem. Cesta na vrchol je lemována betonovými výtvory. Prvním jsou odtokové podzemní betonové kanály dlouhé desítky metrů a na nich rostou hodně dospělé stromy. Neodolal jsem a protože mám krátké nohy, malou hlavu a nevyskakuji si, tak jsem se nemusel plazit a prošel jsem jedním z nejdelších kanálů. V lese jsem potkal i betonové bloky nedokončené dálnice z dob vlády Ády. Klobouk dolů na tehdejší kvalitou betonů i řemeslným provedením. Beton je zarostlý mechem, ale jeho kvalita je po 80 letech na 1 s hvězdičkou. Dnes je doba spotřební a v ČR dokonce jeden nový most sundávali dříve než stihl zestárnout ……. nestihl, protože ho ani neotevřeli.

https://www.idnes.cz/usti/zpravy/demolice-rozestaveny-most-dalnice-d7-postoloprty-chyba-v-konstrukci.A180413_133940_usti-zpravy_vac2

Pod vrcholem je krásné kryté ohniště, na vrcholu kamenná rozhledna skoro 24m vysoká, se základním kamenem z roku 2001, otevřena 2004. Bohužel v čase mého výletu zavřená.

Nejvyšší vrchol Chřibů, spadající pod Středomoravské Karpaty, brdek Brdo – 587 m.n.m. jsem dal a výškoměr navigace zkalibroval.

GPS: 49.1710567N, 17.3091369E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *