Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Baldský vrch – vrcholek bez tyčky i bez kamene, vrch Findejsův

Michal Zhor 0

Na přelomu 19. a 20. století to v lázních Balda tepalo. Lesní lázně Balda …… centrum společenského žití. Lázeňský dům, hostinec, dvě kryté kuželny, střelnice, kaple zasvěcená Panně Marii. Dříve se tam léčilo kdeco, dnes máme prášky a společensky žijeme na internetu (jsem si nastavil zrcadlo). Do dnešních časů se dochovala kaple Panny Marie Sněžné a myslivna (plot mají plný hrníčků – co laťka, to hrnek). Okolo jsou budovy kam v rámci ROH dovolenek jezdili pracovníci z chemičky Synthesia a strojíren z Poličky, našel jsem i původní „bazén“ v lese.

Po cestě k Baldskému vrchu potkáte plno posedů. Na vrcholu není ani vrcholová tyčka či kamen, vše se nachází v oblasti, kde se lesáci rozšoupli, pokáceli kdeco a nic. Naštěstí jsem si přibalil na krk svoji novou profinavigaci a vrchol nalezl. Jo a taky se mu říká Findejsův vrch a pan Findejs vyráběl žínky ze zvláštního materiálu a způsob výroby tajil (tak bádejte).

Baldský vrch se nachází v geomorfu Východočeská tabule, podoblast Svitavská pahorkatina a má pohodových 693 m.n.m. Zdoláno za účasti „motýlka“ s duší krokodýla kříženého s veverkou.

Takový paradox – člověk se jde kochat vrcholem a taková krása a klid pod kopcem.

GPS: 49.6797203N, 16.3452217E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *