Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Nad Amerikou – kopec zase bez tyčky i patníku, to se musí řešit

Michal Zhor 0

Když už mi bylo blbě na vedlejším podcelku Brněnské vrchoviny (kopec Skalky), tak jsem chtěl otestovat, zda otrava žaludku, žlučník, chřipka nebo nějaká exotika, ustupují nebo mi bude hůř. Chvílemi jsem měl pocit, že je lépe a chvílemi, že hůř než na prvním dnešním kopci. Pozitivně hodnoceno, už mi nebylo tak jako v noci, to bych nejen klel. Cesta do kopce, z kopce, po rovině – vše jedno velké bláto. Boty vážily ráno pár set gramů a během chůze jsem občas jejich hmotnost násobil (k tomuto údaji váhy se nehodí termín čistá hmotnost).

Vrchol jsem dohledal s mikroskopickou přesností, ale bylo mi to prd platný. Na vrcholu byla souvislá hromada větví, parťačka navrhovala větve zapálit, ale já jsem vážně svázán konvencemi. Vrchol s názvem Nad Amerikou se nachází nad Amerikou (osada Amerika – dříve asi konec světa), ční do výšky 553 m.n.m. a je tak nej kopcem Boskovické brázdy (patří pod Brněnskou vrchovinu). EDIT: po druhé edici zeměpisného lexikonu se posunuly hranice celků a nejvyšším vrcholem Boskovické brázdy se stal prý kopec Kamenná svatba (590 m n. m.), jenže kóta 590 patří kopci Ve Vrších, který je na skalním útvarem Kamenná svatba. Po diskuzi s akademiky/experty a hlubším průzkumu konstatuji, že nejvyšší kopec je Nad Amerikou neb kopec Ve Vrších i skalní útvar Kamenná svatba leží mimo Boskovickou brázdu.

Pár set metrů pod vrcholem se nachází Studánka permoníků. Informační prameny jej komentují: „Pramen – studánka nevysychá ani za dlouhodobého sucha. Voda z ní viditelně nemá odtok jen přepadá za vyšších stavů vody. Jde asi o staré rašelinné jezírko s aktivním pramenem“. Hele, nejsem náročný, ale asi se výsledku také podepsala práce těch, kteří sundali stromy okolo. Za mne to byla louže s ledovou krou. Abych nebyl tak přísný a negativní, tak vám prozradím krásné tajemství. Místní stromy totiž mají oči !

Výlet pod kopcem jsme zakončili zájezdem (tedy zajetím) do Ameriky a sedněte si – přímo do Hollywoodu.

Dostal jsem od parťačky Mili vánoční dárky, nakoupili jsme v cukrárně Kunštát sladké věci do krabice (ne fakt bych to dal ……. ale rychle ven). Nákup v cukrárně jsem provedl bez klobouku bos bo moje boty by tu jejich světlou dlažbu zaflákaly k prasknutí cévky paní cukrářky.

Budu se muset podívat, kdo ty vrcholové tyče/kameny má pod sebou, abych ho upozornil, že lesáci kácí nejel les.

Při odevzdání parťačky u domu (ve vší počestnosti) se z kopce vyřítil její skoromajitel, šlapal silně i z kopce.

Budu se muset věnovat zase nějakému kontaktnímu sportu nebo aspoň zase makat rukama. Jinak jsem mrtvej tůůůůůůůrista.

GPS: 49.5544494N, 16.6353503E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *