Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Zadní hora – s krásnou Mařenkou

Michal Zhor 0

Po anglickém orkáči jsem se rozhodl vyvětrat hlavu v oblasti Českomoravské vrchoviny. Pozdě ráno jsem nastartoval stejné auto jako v Anglii, naštěstí volant jsem našel na levé straně. Bylo mi jasné, že nejvyšší hora Jevišovické pahorkatiny – Zadní hora (s výškou 633 m.n.m. ….. možná i 634 🙂 ) nebude žádná pecka a proto jsem se rozhodl přibalit Mařenku.

Mařenku jsem dal po cestě jako první akci dne. Na vrcholu Mařenka byla v roce 1941 vystavěna dřevěná triangulační věž, která sloužila také jako rozhledna. Údajně z ní mělo být vidět až do Rakouska (přibližně po dvanácti slivovicích). Za druhé světové války ji využívali Němci jako pozorovatelnu. V roce 1957 však došlo k jejímu stržení vichřicí a poté nebyla obnovena. Myšlenky na vystavění nové rozhledny vznikly v roce 2003, iniciátorem byl svazek obcí Podhůří Mařenky. Rozhledna Mařenka na vrcholu Mařenka byla slavnostně otevřena 27. října 2012. Rozhledna byla rekonstruována, byly opraveny dřevěné prvky, byly nově natřeny a některé části byly oplechovány, protože po hromosvodu slaňovali vandalové. V roce 2016 navštívil rozhlednu i Kanaďan, který byl za druhé světové války v pozorovatelně zajat německými vojáky.

Po Mařence jsem dal i Zadní horu, podíval se na vysílač, prokličkoval v hustém jehličnanovém bludišti a okoukl místní kešku, která pozvedla tento vrchol o dvě úrovně (hora má nápis, někdo vyskládal pár šutrů ……… jiné kopce takové štěstí nemají).

A jel jsem k Hraběnce do Telče na jídlo.

GPS: 49.1938394N, 15.7927456E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *