Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Příčný vrch – s výhledem do smrků

Michal Zhor 0

Příčný vrch byl čtvrtým kopcem dne a se svou výškou 975 m.n.m. byl vrcholem nejvyšším. Nachází se ve Zlatohorské vrchovině a ta náleží pod geomorfologický celek Jesenická oblast.

Místo nástupu jsem zvolil již v čase plánování výjezdu, ale zde se opět ukázalo, že člověk míní a vše okolo mění. Místo zvolené na mapě se mi v reálu nelíbilo a tak jsem si řekl, že zkusím popojet. Velmi dobré rozhodnutí mne dostalo až na parkoviště u poutního kostela Panny Marie Pomocné. U kostela jsou stacionární lavičky ke sledování bohoslužeb, kaple, studánka, křížová cesta a tři studánky. Kostel se tváří, že mu věk neuškodil, ale je to mýlka. Původní kostel z roku 1841 byl srovnán se zemí roku 1973 a základní kámen pro nový kostel byl posvěcen papežem JPII roku 1990. Po okolí dále naleznete neskutečný počet štol, ale ty nebyly cílem mého výletu a hlavně slunce se připravovalo k zapadnutí.

Cesta na Příčný vrch vede lesem hlubokým, potkáte pokácené stromy, ale i boudu ve které můžete přespat (trojpatrová postel grátis, kadibudka v ceně, hrníčky atd.). Hluboký les chybí v prostřední partii cesty a jsou zde hezké výhledy na okolní kopce a stráně.

Vrchol je lehce zklamáním, protože je zcela zalesněný, stromy stoleté a výhled kulový …… Ale stálo to za to !

GPS: 50.2193803N, 17.3837261E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *