Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Včera jsem vám nenapsal

Michal Zhor 0

Včera jsem vám nenapsal a teď přímou pěšinou k důvodu.

Včera byl totiž nejen Světový den štěstí, ale i Světový den vrabců (od roku 2010). Tak jsem s poučkou „lepší vrabec v hrsti než holub na střeše“ šel hledat na jistotu toho vrabce.

Chyba lávky ! /vsuvka: za dob dávno minulých se říkalo i „Chyba dveří“. Obé znamenalo, že člověk volně řečeno „šlápl vedle, sešel z cesty a asi i trefil futra :-)“, odchýlilo se jím očekávané od reality.

Vrabec „na jistotu, na tuty“ nikde a naposledy jsem ho viděl snad v Číně. Za Marie Terezie se za každého zabitého vrabce vyplácela odměna, za protektorátu bylo vybíjení úředně nařízeno. Dnes se u nás vyskytuje vrabec domácí a vrabec polní. Masivní úbytek je pozorován zejména u vrabce domácího. Důvody? Je to tvor skoro „domácí“, je fixován na náš domov a přes zimu se holt ničeho nenazobe. Navíc se mu dobře hnízdí v detailech našich domů – tzv. nedokonalostech. Dnes máme ale domy dokonalé, takže kam by zalezl …… sbalí si bágl a jde o dům dál a nebo vyhyne.

Uvědomil jsem si i to, že mé hledání je střelba na slepo a taky hledat ho při práci s lopatou a kutálením megabalvanů z lomu není zrovna vědecký přístup :-).

Když už mám ty EU hory, CZ kopce, tak třeba časem přijdou na řadu CZ ptáci. Kdoví co bude. Ale na to jsem nikdy nesázel, tak jak to uchopit …….. No jasně, udělám první krmítko a budu ptáky sledovat – tím nic nepokazím, to jen nic proti ničemu (haha). Když mne to bude bavit, tak je budu i šmírovat. Ke krmítku jim dám kameru a naučím se fotit, poznávat druhy, budu sledovat co jim chutná a co ne. Stanu se šéfkuchařem našeho lesa (no – brzy spíše holiny). Už to vidím – www.michalzbudky.cz

Takže vrabec v hrsti se nekonal, jdu snít nad lety pečených holubů do huby. Jsem zvědav kolik z vás v životě jedlo holuba domácího. Já se přiznám – ANO !

Takže výmluva se nám přetavila v text a jak málo stačí, máme projekt ptačí (dnes je světový den poezie – ale nebudu ho prasit).

Ptákům šťastný let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *