Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Lysá hora – jednička Západních Beskyd

Michal Zhor 0

Člověk si tak neplánovaně večer usne, neplánovaně se probudí a myslí si, že zaspal. Nezaspal ! Je cca 1 hodina ráno, město spí a horal tuší, že pokud kopne do vrtule, tak mu východ slunce neunikne. Rychlá sprcha, přesun do kanclu pro vybavení a spanilá jízda směrem pod kopec. Za tmy pár minut po 4h jsem se zjevil na konci Malenovic pod hotelem Petra Bezruče. Za totální tmy jsem se klouzal do kopce, sem tam si koledoval o svoji první zlomeninu v životě (nepočítám zlomený malíček od protočené megavrtačky – to bylo ukázkové křupnutí). Cesta vede přes mohylu Ivančena – tentokrát použiji odkaz, počtěte: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivančena

Dále přes Malchor, nejvyšší rozsochu Lysé hory, se dostanete prudkým stoupáním až k vysílači. Od vysílače k chajdám a vrcholovému šutru. Od Ivančeny jsem musel kopnout do vrtule, protože mi bylo jasné, že jsem výstup spočítal na 4 desetinné místa a mohl bych o východ slunce přijít. Podařilo se !

Výhled opravdu luxusní a rád jsem obětoval kus spánku. Vrchol jsem navštívil podruhé v životě a přicházím na chuť výstupům za tmy. Cesta rychle utíká, není vedro a hlavně nikde-nikdo. Poprvé v životě jsem na Lysé byl v létě a lidí bylo tolik, že vrchol klesl o 2m.

Vrchol Lysé hory dosahuje nadmořské výšky 1326m, je nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd patřících pod Západní Beskydy (Lysá hora je i nej kopec Západních Beskyd).

Vrcholová část návratové trasy byla vskutku adrenalin a z povinnosti/pro radost jsem hodil jedny solidní záda. V báglu ultratenký notebook …… přežil.

Dal jsem tedy pár loků ze studánky (byl jsem líný otevřít bágl), úprkem a kluzem k autovraku a fofrem na pracovní schůzku.

GPS: 49.5459858N, 18.4472864E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *