Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Milešovka – aka Hromová hora

Michal Zhor 0

Pracovní cestu jsem odstartoval za velké tmy, kdy slušní lidé ještě spí a odpočívají po práci. Cílem ranní rozcvičky byla Milešovka, německy zvaná Donnersberg – Hromová hora. Její výška 837 m n.m. na papíře nedává znát, že se jedná o vskutku nepřehlédnutelnou kónickou individualitu. Spadá do Podkrušnohorské oblasti a je nejvyšší horou geomorf celku České středohoří.

Ještě v 18. století byla považována za nejvyšší horu Čech bo okolní kopce převyšuje o 350 metrů – ční jak sopka by čnít měla. Vyskytuje se zde jedna česká orchidej – jazýček jaderský. Na tomto kopci je v rámci ČR zaznamenán nejvyšší počet bouří (a hromů asi taky 🙂 ). Kopec Milešovka je také největrnějším místem v České republice a bezvětří zde v průměru bývá pouze 8 dní v roce. Otcem místního turismu byl hostinský z Milešova Antonín Weber , který zde od roku 1825 provozoval výletnickou chýši z klacků, lůžky z mechu – ubytovna VI. kategorie s obsluhou. Významný německý přírodovědec a cestovatel Alexander von Humboldt označil na počátku 19. století výhled z Milešovky za třetí nejhezčí na světě.

Do kopce jsem se vydal po Cestě přátelství, která je lemována 14 sochami ….. v mé výstupové části jen 4 a občas si člověk neznalý moderních trendů není jist, zda se jedná o pozůstatek kovovýroby/mostu nebo zda jde o dílo umělecké.

Dnes je na vrcholu bufetiště i hospoda, obsérvatoř 🙂 a taky meteostanice s lanovkou (pouze pro účely technické – takže holenkové – pěsky !). Je tam prý i rozhledna za symbolický poplatek, ale dnes žijeme v době izolace, takže bez rozhledny a za uspořený peníz jsem si koupil oplatku.

GPS: 50.5549050N, 13.9310911E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *