Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Radost čtvrteční budky – špačkovníku

Michal Zhor 0

Dne 4.4.2020 jsem pověsil budku a přikurtoval k pahýlu krmítko. U krmítka jsem tušil, že se nějaký opeřenec podaří nalákat. U budky jsem si říkal, že třeba za rok se nebojsa najde a zahnízdí. Místo jsem vybral dle mne nejlepší co lze u mne na zahradě vybrat, ale holt konkuruji lesu (dnes již torzu lesa) a zejména nejsem pták, nevím jak umístění a rušivé vlivy vidí oni.

Včera po ránu koukám na displej a radost až na kost. V budce už není jen jedno ptačí bobek (no dobrá – bobek to moc není, ale nebudeme to rozmazávat ….).

V budce se objevilo několik stébel trávy. Pro mne už tato skutečnost se rovnala výhře ve sportce (no dobrá – druhé pořadí v druhém tahu).

V průběhu dne stébel přibývalo a pak to přišlo. Poprvé jsem ptáka zahlédl, nafotil a natočil. Vyhrál jsem první v prvním tahu. Radost nepopsatelná.

Jsem rád, že jsem prozíravě koupil špačkovník a ne sýkorovník – http://www.budcam.cz/ …… protože do boudy se mi nastěhoval špaček obecný !!!

tak toto uslyším

Jedna pikoška: „Již v sedmnáctém století mnozí špačci přesídlili z dutin, kterých nikdy nebylo nazbyt, do budek – špačníků. Zprvu je ale lidé vyvěšovali ze zištných důvodů, část dorůstajících mláďat vybírali a jedli. Později bylo naštěstí od tohoto zvyku upuštěno, ale špačníky pro veselou ptačí společnost na zahradách zůstaly.“

Co mne čeká. Pokud se něco nezvrtne, tak se stanu ptačím „tátou“ a jsem z toho nějak naměkko. Hnízdo staví prý samec i samice (nejsem si jist, kdo je kdo a zda nemám samici samoživitelku či samce sólistu — snad si nedotáhne nějakou kukačku). Samice postupně naklade vajíčka (prý obvykle 4-6ks), přibývají v jednodenních intervalech a mají modro-zelenou barvu. Po 11-14 dnech se stane zázrak, vylíhnou se špajďata a rodiče se o ně starají tři týdny. No a pak už vyletí z rodné budky a …….

Držte palce !!! a kdo mi sní špačka, ten dostane na budku !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *