Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Nadmořská výška

Michal Zhor 2

Společně se snídaní si naservírujeme téma prostupující 86,24% mých zdejších příspěvků. Hlavním motivem dne, již dle názvu, bude nadmořská výška.

Jak správně napsat zkratku „metrů nad mořem“ ? Pište si za ucho (a já si to opravím všude kde mi to ujelo). Správně se píše: m n. m. – neboli, za prvním m není tečka bo jsou to metry, jednotka soustavy SI. Já se s tím setkal poprvé ve škole, ale kdoví zda paní učitelka věděla jak to psát (jsme lidi, nejsme stroje) a moje další velké setkání bylo v čase, kdy jsem řešil polep auta DACIA-vrak nápisem 500 000km – Mt. Moldoveanu 2544 m n. m. Edukaci máme za sebou, nýčko pár zajímavostí než vypiji kafe.

K jakému moři a kde leží (tedy on asi neleží) ten vztažný bod, ten náš mořohladinobod ? Ano, všichni víme. Tím místem je Kronštadt (je to kamenem na dohoz od centra Petrohradu) a to moře je Baltské moře. Ale nebylo tomu tak vždy a než jsme se dobrovolně připojili k východnímu bloku, tak jsme měli systém jadranský (systémy se liší tak o 0,46m).

  • bodem s největší nadmořskou výškou je vrchol hory Mount Everest (8 848 m n. m.).
  • bodem nejvíce vzdáleným od středu Země je vrchol hory Chimborazo (6 310 m n. m.).
  • největší horou světa je Mauna Kea. Od úpatí na dně oceánu až k vrcholu měří 10 205 m. Je také 2. nejvýznačnější horou podle tzv. suché prominence. Její nadmořská výška jest 4205 m n. m. a dříve na ni mohli jen náčelníci, dnes tam vede silnice. Ach jo.
  • bodem s nejmenší nadmořskou výškou na pevnině je pouštní proláklina u Mrtvého moře v Izraeli (−420 m n. m.)

A někdy si zde rozpitváme Euklidovu větu o výšce …… i když to bude asi nošení dříví do lesa, sov do Athén …….. RU: ездить в Тулу со своим самоваром, DE: Eulen nach Athen tragen, Wasser in den Rhein gießen, či snad EN: carry coals to Newcastle, nebo dokonce FR: porter de l’eau à la rivière.

Bohužel. Mám jen pětichodové snídaňové menu a tak článek zakončuji tečkou. To je ONA .

  1. Pacient je lucidní Pacient je lucidní

    Tečky dobrý, ještě mezery…:)

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Mizery mezery až v dalším kole

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *