Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Králický Sněžník – zátěžový test

Michal Zhor 0

Kopce české i ty hory evropské dávám vždy alpským stylem (zpátky ni krok), často sám a když se mi podaří přizvat parťáky (všechny co jsem poznal – zdravím !), tak se jedná často o sportovce, navíc mladší nebo max. stejně staré jako jsem já. Králický Sněžník jsem si tak dlouho šetřil, až se dnes stalo, že jsem na tuto horu vyrazil s rodinou a zejména s dědou a babi. Děda má 75 let, Králický Sněžník 1424 m n. m. a je to nejvyšší vrchol geomorfologického celku, který nese stejný název jako vrchol a leží v Jesenické oblasti. Výstup se tak stal zátěžovým testem, ale ne pro mne, byla to hodně velká laťka pro parťáky dnešního výšlapu.

Start jsem zvolil z obce Stříbrnice (u kostela nadmořská výška 637 m), parkoval jsem nad kostelem u potoka a tak převýšení do cíle nad 700m. Cestu jsem zvolil zabijáckou, přímo do kopce (dokud jsme byli svěží) = aby se nabraly výškové metry. Pod Hraniční horou (sedlem) jsem zlomil trasu k první zastávce „Adélin pramen“ – zastřešená studánka, kde se dá schovat před nepřízní počasí (přenocovat). Po hřebenovce E3, přes sedlo Stříbrnická, Františkovu chatu (Francisca – chata HS) jsme došli k velmi známé sošce. Jedná se o kamenou sošku slůněte na pylonu výšky čínského dospělce, vztyčené roku 1932 u dnes neexistující Liechtenštejnovy chaty (zůstaly tam základy ve stavu dezolát) a to na počest 10. výročí vzniku umělecké skupiny JESCHER (cílem skupiny bylo mj. kulturně přibližovat Čechy a Němce). Proč slůně ? Skupina JESCHER ho měla ve znaku a proč …… tak to už zjistí zase někdo jiný 🙂

Od slůněte se jde přes pramen Moravy až na vrchol. Na vrcholu nebyla rozhledna (ta byla zbořena v 70.letech a zůstali po ní ruiny), bufet, lanovka …… ale i tak tam bylo hodně hodně lidí. Údajně je Sněžník pouze 80 dní v roce bez sněhu, ale to platilo asi před 20 lety.

Okolo se honily mraky, sem tam padla kapka velikosti mexického dolaru a tak jsme se zastávkou u Adéliny studánky (pokec s párem turistů, kteří se tam chystali přenocovat) sestoupali až k vozu a jelo se do nejbližší cukrárny oslavit vítězství točenou zmrzlinou.

GPS: 50.2075000N, 16.8475581E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *