Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Mytikas – ten nej z pohoří Olymp

Michal Zhor 2

Po zdolání Graušpice v Lichtenštejnsku jsem se zjevil doma, sbalil pár švestek s lanem a odletěl do Soluně. První den na mém cíli, vrcholu Mytikas, chcalo až pršelo a tak jsem chtěl aspoň trošku zrelaxovat natažený kotník. Zrelaxoval jsem ho extradlouhou procházkou po pobřeží. Výsledkem byl kotník unavenější, propíchnutý palec a hlavně spálená kolena zezadu (to pálí ještě dnes – au).

Ráno jsem si přivstal a za tmy vyrazil pod horu k chajdě s názvem Prionie. Měl jsem na displeji vozidla večer dvě čárky, cesta být dlouhá 56km a tak jsem si říkal, že natankuji až po zdolání hory. Ujel jsem pár km a začala svítit jen jedna čárka a za chvíli poté začala ta poslední čárka blikat. Byla by to nuda dojet pod horu, zdolat ji a jet si natankovat. Naštěstí dnes máme gůglímapy a našel jsem po cestě jednu petrolstejšn. Dojedu k ní a ona to výdejna paliv automatická (i zde nebudou mít pumpaři co žrát) a jal se plnit nezbednou nádrž vozu ze kterého za pár chvíl chci udělat off-road. Ovládání v angličtině, intuitivní, pohodlné a …… ne a ne mi dát benzín. Vždy se to seklo po zadání PIN. Už jsem viděl možnosti řešení blbé a blbější. Najednou jsem si řekl, co tak zkusit pustit bankovku do rizikové hry….. vyšlo to a já trhl jen malou ztrátu. U chaty Prionia se podařilo zaparkovat, parkoviště bylo plné tak z 60% (asi lidí, kteří spali v chajdách nahoře) a bylo bezplatné (tudíž jsem nemusel hrát automat 2). Pokud se dočtete někde, že je třeba terénní vozidlo, tak vezte, že naše D1 je na tom o hodně hůř. Cesta do kopce je v první půlce lesní, pak nastupuje kleč a poté ustupuje kleč. Na internetu se píše, že po cestě jsou zdroje vody (tak bacha, po cestě jsou vyschlé zdroje vody). První a zároveň poslední zastávkou,kde si člověk může něco nalejt do hlavy je Refuge A (Spilios Agapitos Refuge ve výšce 2.040 m n. m.). V této chatě také většina lidí přespí a výstup mají jako dvoudenní. Když už měli rezavý energetický nápoj, tak jsem si nekoupil vodu. Po něm jsem vyhopsal jak obézní víla v posledním tažení do výšky 2866 m n.m. na skálu s velkým S (hora Skala). Zde také velká část lidí svoji pouť ukončuje, protože následuje Kaki Skala (v překladu „Špatné schody“) ….. v češtině „Zasraný schody“. Lano zde rozhodně nepotřebujete, šutry jsou celkem stabilní a za dobrého počasí je to cesta vhodná pro všechny pohybově neomezené jedince (jen neupadnout! je to strmé). Tato cesta dovede poutníka až na Nosála. Mytikas má totiž základ ve slovíčku “ Myt“, kde by našinec hledal mýty, ale ono to slovo znamená „nos“. Po zdolání ukrutých 1873 metrů se podařilo stanout na vrcholu ve výšce 2917 m n. m. a tento vrchol patří do trojky Skolio, Mytikas a Stefani souborně označované jako Olymp. Dole hic přes 30, nahoře příjemný chládek (odhad 12 °C).

Na vrcholu i pod vrcholem jsem potkal turisty z Ostravy a po odpočinkové konverzaci jsem s radostí pajdal přes šutry krokem i skluzem. Na Refuge A jsem opět doplnil tekutinu a pokračoval v ukrajování nekončících kilometrů k parkingu.

Večer jsem si zasloužil velkou řeckou večeři a i když se nás trošku Řekové bojí, tak musím hodnotit služby jako extrémně povedené.

U moře málo lidí – co víc si přát. Snad mne vzpomínka zahřeje na dalších kopcích (tam už budu ve sněhu).

  1. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Pekne. Vďaka za pripomenutie môjho výstupu sólo od mora za 10 hodín až na vrchol pred 28 rokmi. Nejako ten čas letí…
    Ten Tvoj zoznam sa už poriadne modrie, už máš nejaký nápad čo ďalej?

    Jaro

  2. Michal Zhor Michal Zhor

    Ahoj,
    tak roku 1992 jsem byl poprvé (a taky na hodně let naposledy) v Roháčích. Moje první hory. Možná vyhrábnu fotku a hodím sem retropříspěvek :-).
    Co budu dělat až všechny hory zdolám ? Tak třeba si jednu nechám nezdolanou ……. Monako ?
    Ale lepší bude, když jen přestanu být tak umanutý, nechám ty další výzvy světa jiným, sem tam se sbalím a někam se podívám (do hor, do lesa, na vodu, na kolo, na filmové plátno), klidně i bez cíle a hlavně si pořídím na stáří psa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *