Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Hudební okénko aneb kdo se bojí, nemá kapelu

Michal Zhor 0

Před pár lety, bylo to ještě v dobách, kdy jsem byl aktivním rybolovcem, chtěl jsem založit kapelu. Kamarádi/kamarádky spolulovci namítali, že nikdo neumí hrát na nástroj, neumí zpívat, nemáme repertoár …… bla bla bla. Bohužel, díky těmto lidem, kteří se neštítí nacpat němému tvorovi do huby zahnutý a ostrý drát, jsem přišel o stovky vyprodaných hal i o miliony svítících oček fanoušů a fanynek.

V Americe konce 60. let se jednoho dne pan muž nechal zlomit vizí jeho ženy, že jejich dcery vydělají majlant v hudebním průmyslu. Otec Austin založil tedy pro tři jeho dcery kapelu SHAGGS a bylo mu fuk, že ty holky jsou hudební jelita, neumí zpívat, neumí hrát.

Z wikipedie: „Jejich jediné studiové album Philosophy of the World nahrané v roce 1969 je označováno za nejlepší nejhorší album hudební historie vůbec. Ihned po vydání se sestry začaly těšit velkému zájmu a pozornosti a do roku 1975 stihly spoustu živých vystoupení. V roce 1975 však otec Austin nešťastně zahynul a kapela skončila. I přesto, že ani jedna z nich neuměla zpívat, udržet rytmus ani pořádně hrát na nějaký z nástrojů, byly oceňovány i notoricky známými interprety jako např. Frankem Zappou či Kurtem Cobainem. The Shaggs nebyly součástí komerčního hudebního průmyslu v moderním kontextu, psaly písně, které naprosto ignorují veškeré standardní hudební nebo textové konvence. Je to hudba, která se prostě neřídí ničím jiným než konkrétními emocemi a duševními stavy protagonistek, absolutní absence jakékoli vypočítavosti nebo promyšlenosti, a spontaneita, kropená faktem, že neprobíhaly žádné formální či neformální zkoušky zaručuje skutečnou individuální kontrolu nad konečným výsledkem. Ryze, syrově a od srdce“.

Usedněte lenoši do lenošky, pracanti postojí, dejte si pišingr + kávičku …… a zaposlouchejte se do melodie jejich hitu. Jak je to od srdíčka, tak neva …… že je to třeskuté.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *