Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

571374 – smutné číslo diesl-hybostroje

Michal Zhor 0

Cestou do Lichtenštejnska se mi na dálnici milovaná Dacia zastavila. Na tachecu 571374km. Svoji první a poslední smrt oslavila kouřovými efekty a autodoktor Diviš konstatoval jako příčinu smrti propálené písty a s tím související další poškození.

https://www.michalzhor.cz/2020/08/06/umrti-daleko-pod-kopcem/

Graušpici v Lichtenštejnsku jsem zdolal nakonec náhradním autem našeho vozového parku a dumal jak dál. Po zhodnocení výhledu do budoucna – tj. nutných investic pro udržení (rozvody přes 200000 km odjeto, vstřiky a kdeco původní, pneu ojeté, přední sklo pár ťukanců, světlomety se zákalem a STK na krku) jsem jednoho víkendu udělal smutné rozhodnutí = ukončit v nejlepším provoz vozidla. Buď by se muselo do údržby nacpat v násobcích ceny vozu a nebo to jen flikovat (a to při cestách dál než okolo komína hrozí průšvihem). Dojel jsem do servisu a pan Diviš mi udělal radost. Pokusí se vozidlo dát dohromady a pustí ho někomu, kdo s ním bude kroužit okolo Brna, ocení nízkou spotřebu, 7 sedadel a minimalistické náklady.

Vznětový motor, dítě Rudolfa Diesla a ještě pár lidí okolo, více než 100 let pohání naše vozy. Zajímavost: když Diesel prodával patentová práva, tak je odmítl prodat námořnímu vojsku. Jen pro mírové účely.
Při vývoji několikrát zažil výbuch, byl poraněn a i jeho podnikání se pohybovalo mezi úspěchem a krachem, život zahrnut obdivem i chvílemi na psychiatrii. Poslední dny svého života prožil na lodi z Antverp do Británie. Do svého deníku si 29. září 1913 napsal pouze křížek. Večeři si nechal poslat na palubu a od té doby ho nikdy nikdo neviděl. Za pár týdnů se nalezlo tělo i několik osobních věcí pro identifikaci ve vodách poblíž norských břehů. Technika mu šla, obchod ho asi zlomil. I když se objevují i spekulativní teorie o plánech jeho konkurentů ….. kdoví.

Tímto končí DACIA I MCV a jezdíme DACIA DOKKER. Jen je hodně pravděpodobné, že zde už tolik km nepadne. Nechce se nám tolik pracovně jezdit, chajda skoro hotova, na výlety se bude jezdit na delší dobu a větším korábem, který se doposud flákal.

V nejlepším přestat. Do konce roku bude kar.

Nesnáším loučení.

praprapravnouče Rudolfa Diesla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *