Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Pochvala 002 – bundy Direct Alpine

Michal Zhor 2

Když jsem začal chodit, běhat a funět po kopcích, tak jsem oblečení neřešil. Nechodil jsem v lodičkách jako Klinger z MASH (to fakt ne), nenosil jsem smoking (prostě nou smouking, žádné tuxedo). Na sebe jsem vzal tričko, když pršelo, tak jsem zmokl. Nu a když mělo být chladno, tak jsem si přibalil sportovní bundu (vždy něco lehkého co jsem měl z klasických sportřetězců u obchodních domů). Tyto bundy mi vyhovovaly dole, na rovině, prostě tam, kde jsem nevyvinul příliš práce a nepotil se. Čím dál častěji jsem lezl na vyšší kopce a zažíval muka a skoro bylo jedno, zda zmoknu nebo ze mne teče pot po vnitřní straně bundy. S přicházející zimou to nebylo ono a třikrát jsem prošel kolem výlohy, kde byla vystavena bunda Direct Alpine Guide 5.0. Dokonce byla prodávána jako poslední kus, ale i tak ta cena. To si koupí jen magor ! Bunda váží 416g (asi ji mám špinavou nebo mi přidali trošku víc materiálu – při kontrolním vážení dnes 422g). Vrátil jsem vratné lahve, nechal si odebrat 8 litrů krve, nešel 3x do hospody a bundu si koupil. Sice mi barevně neseděla k dalším věcem, které jsem do hor již měl, ale …… s mým obličejem / postavou to není na práci v modelingu a holt vypadám jak malířova paleta (žluté boty, modré kalhoty, červená bunda :-)). Ať !

Nebudu to protahovat. Bunda nepromokne, neprofoukne, vejde se vám do ní helma, netáhne vás. Její délka je super, nelezou vám záda a vítám i ty dýchací otvory pod pažemi a před ústy. Materiál je otěruvzdorný a přesto, že jsem párkrát zažil rychlý kontakt se skálou (upadl jsem 🙂 ) a často se člověk plazí po skále/průrvou, tak bunda nikde nepovolila, nikde jsem ji neprotrhl a nejsou patrné ani odřeniny (ha ! – zítra se mrknu pod mikroskopem na exponovaná místa a doplním za článek). EDIT: tak na exponovaných místech mám bundu jen víc špinavou. Snímky struktury z optického mikroskopu níže a kdybych se někdy nudil a bundu pitval, tak třeba budou i snímky z elektronového mikroskopu – to by byla pěkná podívaná).

To nejdůležitější na závěr. Kvůli výše popisovaným parametrům bych si ji primárně nekoupil, to částečně splňovaly i bundy za 4x méně. Když nepromokly, tak se pod tím „igelitem“ ale člověk topil v potu a naopak. V bundě Direct Alpine Guide 5.0 jsem poprvé v životě jsem zažil stav, že dochází ke kondenzaci minimálně a když už se bunda mírně orosila, tak stačilo snížit lehce výkon a brzy se dostavila rovnováha bez kondenzace. Naučil jsem se regulovat mé podbundové prostředí pootevřením zipů a bunda se stala nepostradatelnou součástí mé odlehčené výbavy do hor. Jednoduše – ten matroš dýchá, nepromokne, neprofoukne a nerozpadne se ….. i když dostává zabrat.

Další rok jsem začal zdolávat vyšší a vyšší kopce, do hor chodil i ve sněhu a bunda Direct Alpine Guide 5.0 byla slabá a ve velikosti L se mi pod ni toho moc nevešlo. Přemýšlel jsem o péřové bundě, ale po průzkumu a prohlídce nabídky jsem si uvědomil, že takovou bundu na své výlety nyní nehledám. Když už jsem byl v tom hledání, tak jsem narazil na bundu ověřeného výrobce Direct Alpine. Jednalo se o verzi s názvem Revolt 2.0. Již z fotek se mi líbilo, že je více vyztužená (zejména na ramenou), plno parametrů zůstalo (i ten asymetrický hlavní zip) a hlavně ji měli ve velikosti XL. Pod velikost XL se mi vleze 1-2 vrstvy a tím se dostávám k izolaci potřebné na většinu mých výletů (posledně ji ověřil MtBlanc). Navíc když ji nesu v báglu, tak má jen 488g (velikost XL – ověřeno mojí váhou).

Recenze nepíši po nákupu (ale až se ukáže co umí), nepíši pro výrobce/prodejce. Mohu pochválit dobrou věc i plivnout na šunt.

Navíc DIRECT ALPINE je česká firma: https://www.directalpine.cz/profil-firmy
….. to jsem zjistil, až mi jedna paní v Anglii řekla, že mne tipovala na Čecha dle značky bundy 🙂
Také se mi líbí jejich servis (sice neověřeno v praxi, ale už jen to, že mají tuto nabídku na webu = krok k zákazníkovi): https://www.directalpine.cz/100-zarucni-i-pozarucni-servis-outdoorove-obleceni

Za mne doporučuji všem, kteří to s pohybem v kopcích myslí vážně …….. i přes tu šílenou cenu.

Direct Alpine Guide 5.0 – prezentace z netu(moje verze je red/anthracite)

Povídání o vývoji bundy: https://www.directalpine.cz/bunda-guide-30-13

Direct Alpine Revolt 2.0 – prezentace z netu (moje verze je black/blue)

V akci na těle mém (mám fotek málo, fotím víc kopce)

Optická mikroskopie – různé části bund

  1. matus matus

    Zdravim,
    vdaka za recenziu. uvazujem nad kupou bundy guide.
    pisete, ze bunda je slaba, co to prosim znamena? chcem ju totiz nosit na skialp vylety.
    Další rok jsem začal zdolávat vyšší a vyšší kopce, do hor chodil i ve sněhu a bunda Direct Alpine Guide 5.0 byla slabá a ve velikosti L se mi pod ni toho moc nevešlo.
    nebol problem, ze mate mensiu velkost?

    vdaka, matus

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Ahoj. Slabá – myšleno, že není ničím vycpaná. Rozhodně není myšleno, že by byla poddimenzovaná tloušťkou materiálu – obě bundy přežívají plnou zátěž. Bundu Guide mám velikost L a jako letní bunda je pro mne vyhovující. Pod Revolt ve velikosti XL dám více vrstev. Tělem jsem na pomezí L-XL. Direct Alpine mi vyhovuje více než High Point neb u HP neobleču kalhoty přes lýtka a u bundy se mi hůř ohýbají ruce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *