Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Vráže – v pánvi u Budějic

Michal Zhor 0

Z Třeboňské pánve jsem sjel do Českobudějovické pánve a dalším cílem dne se stal její nejvyšší vrchol, kopec nesoucí název Vráže. Tento kopec sahá do 480 m n. m. a částečně na něj vede žlutá značka. Pár desítek kroků pod vrcholem se musí člověk vydat mimo žlutou trať. Nás vrcholistů je málo a tak tam holt cestička nevede. I když je vrchol ČB pánve o dost níže než vrchol Třeboňské pánve, tak na tomto vrcholu naleznete tyčku vrcholovku i kámen.

Po zdolání druhého vrcholu dne jsem se vydal do Krumlova. Přes most jsem jel krokem (přikazovala tak značka) a pak se prošel liduprázdným městem.

Narazil jsem na uměleckou díloprovokaci, kdy místo dlažebních kostek bylo použito nalámaných náhrobních kamenů.

„Tentokrát jsem si všiml rozbité dlažby a najednou jsem věděl, jak naložit s fragmenty vyhozených náhrobních kamenů neplatičů hrobového místa. Žijeme v prostředí, kde s námi zachází jako s materiálem. Snad to náhodné kolemjdoucí vytrhne z každodennosti,“ – slova zhotovitele.

Podíval jsem se na Vltavu, vzpomněl na moji první plavbu na plastové kánoi typu vydra, zvolil poslední kopec dne a jelo se směr hranice.

GPS: 48.9822439N, 14.3296631E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *