Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Ve Vrších – nad Kamennou svatbou

Michal Zhor 2

Když jsem 2.2.2020 zdolal vrchol se zápaďáckým názvem „Nad Amerikou“, nejvyšší vrchol Boskovické brázdy, tak jsem ještě netušil čeho se ke konci tohoto roku dočkám. Z publikací a informací jednoho kopcaře Křemílka jsem se dozvěděl, že nejvyšším kopcem není Nad Amerikou, ale Kamenná svatba (590 m n. m.).

Stylově jsem na zdolávačku BB (Boskovické brázdy) vytáhl jako posledně horokamarádku Miladu a stylově jsem dojel pozdě. K parkovišti co jsem si našel na letecké mapě vedla cesta blátivá, až jsem litoval, že stará DACIA je ve stavu mrtvých. Ale dojeli jsme tam bez ztráty kytičky, bez ztráty výfuku či jiné součásti vozu. K vrcholu nám hrála motorová pila a jiné mechanismy lesáků a na vrcholu Ve Vrších se tyčil z mlhy vysílač. Až pod vrcholem naleznete skalní útvary Kamenná svatba. Skály musíte hledat, skály jsou obrostlé mechem na 79% plochy a nejsou výškově či prostorově výrazné. V jedné ze skal byl uložen malovaný kámen se znakem facebooku a číslem (zkusím zjistit co to skrývá za hru).

Dostal jsem se do prekérní situace. Vrchol Nad Amerikou není nej bodem Boskovické brázdy. OK, nevadí. Ale máme tu spor. Vrchol v nadmořské výšce 590 m n. m. se jmenuje Ve Vrších. Kamenná svatba není vrchol a i kdybych to připustil, tak nedosahuje 590 m n. m., protože z vrcholu Ve Vrších je to hodně strmá klesající kolenotrápitelská cesta.

Navíc při pohledu na mapy.cz jsem zjistil, že vrchol Ve Vrších i skalní útvar Kamenná svatba, se nacházejí za hranicemi Boskovické brázdy. Kdoví zda jsou ty hranice aktualizované.

Musel jsem oslovit externího poradce, protože jinak budu i já řetězit do lidí polopravdy. Držte palec.

EDIT: po druhé edici zeměpisného lexikonu se posunuly hranice celků a nejvyšším vrcholem Boskovické brázdy se stal prý kopec Kamenná svatba (590 m n. m.), jenže kóta 590 patří kopci Ve Vrších, který je na skalním útvarem Kamenná svatba. Po diskuzi s akademiky/experty a hlubším průzkumu konstatuji, že nejvyšším kopcem Boskovické brázdy je kopec Nad Amerikou neb kopec Ve Vrších i skalní útvar Kamenná svatba leží mimo Boskovickou brázdu.

GPS: 49.5860250N, 16.6271661E (vrchol Ve Vrších)

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Jdu malovat dlažební kostku 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *