Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Velký Mehelník – za skřítkem Pimonem

Michal Zhor 0

Po zdolání Javorové skály jsem se pln síly rozjel na Temešvár (nekecám – viz.foto) a směřoval ke kopci Velký Mehelník. Auto jsem odstavil ve vísce se srandanázvem Kukle. Zde jsem nekul pikle a ani nepil kukle, ale nastavil buzolu a mazal směr k Němec. Ne do Germánie, ale k rybníku Němec. „Hladina jeho je jako z černého vyleštěného kovu a po jedné straně je pokryta jasně zeleným povlakem borového pelu, daleko kolem až hluboko do lesů je lahodné, požehnané ticho, v němž jako tlumené zvuky vzdálených zvonců zní přelétavé flétny , do nichž odkudsi z neznáma jako vábení tajemných bytostí vpadá osamělý, teskný hlas kukačky.“ ….. toto není můj text, ale Rudolfa Richarda Hofmeistera, který o rybníku Němec píše v Malebných toulkách po Čechách a já bych to lépe nezvládl.

Při cestě jsem chtěl navštívit zatopené žulové lomy, ale šel jsem zkratkou přímo do kopce pěšinou mimo hlavní trasu a tak jsem je minul. Chvíli se zamyslím a zase jsem mimo …… mimoň.

Na vrcholu naleznete rozcestník, vrcholovou knihu, kryté posezení a když budete hledat, tak i vrcholovou tyčku. Nejvyšší bod Táborské pahorkatiny s výškou 633 m n. m. padl a já si mohl prohlédnout balvany opředené pověrami. Jeden soubor šutrů se zove „Pimonova sluj“ a druhý placatý balvan ve tvaru mísy „Loupežnický stůl – stolec“. Pimon, skřítek a duch Píseckých hor, hlídá zlatý poklad. Na kamenném stolci se hodovalo a možná i přinášeli rituální oběti (zachycovala se do prohlubně krev lidská …… vědecky vyvráceno). Do stolu je vyryto pět křížů a dvě lebky.

Cestou zpět z vrcholu jsem navštívil, cestou nahoru opomenuté, zatopené žulové lomy. Voda v nich nelákala ke koupání a u spodního jezera výrazně zapáchala. Do spodního jezera totiž není problém spadnout ze skály. Nahoře na skále není žádná zábrana, skála je zcela kolmá a jít tam v noci či přes den zadumaný, tak by to byla solidní bomba. Tudíž ….. kdoví, co či kdo v té vodě hnije. Povalovala se tam karimatka ……. ale v tom se nemá cenu již nyní rýpat.

Auto na svém místě, mlha že by se dala krájet Bohdalkou a tak zpět na Vysočinu.

GPS: 49.2945061N, 14.2244422E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *