Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Stráže – reparát na eM bráně

Michal Zhor 0

Žil jsem dlouho ve víře, že nejvyšší vrchol Moravské brány jsem si prošel již v březnu (zápis a foto ze zdolání vrcholu Lučická stráž zde). Ale opět – chyba lávky. Již ve druhém vydání Lexikonu je uvedeno, že nejvyšší kopec sahá do výše 341 m n. m., ale není kvalitně lokalizován, je popsán jako „bezejmenná kóta“. Lučická stráž dosahuje výšky 339 m n. m. a tak jí holt 2 m chybí.

Kopec jsem se rozhodl zdolat při pracovní cestě, na takový placáky se nejezdí cíleně. Prostudoval jsem si mapy a safra. V mapě jsem v oblasti našel i název kopce a on se jmenoval Stráže a světe div se ….. on má 339 m n. m. Takže máme vrchol Lučická stráž 339 (bývalá jednička) a vrchol Stráž 339 (aktuální jednička). Náhoda. Ale nejvyšší bod má ležet v 341 m n.m. Chaos v hlavě. Při prohlídce mapy zjišťuji, že vrchol leží u staré dálnice, blízko nové dálnice, těsně vedle skládky odpadu ……. krása.

Poslední výšlapy mám štěstí, že bláto tolik nelepí a šel jsem prozkoumat vrcholové partie. Bezejmenná kóta 341 leží cca 35m severně na spojnici mezi bodem v mapě označeným jako vrchol Stráž 339 a bezejmennou kótu vrchol 343. Popravdě musím konstatovat, že mi neučaroval ani jeden z vrcholů, vysílač taky nic/moc, vyrušil jsem srnky a tak jsem se vydal namísto k autu s řidičem k bývalému bufetu Bělotín. Nohavice mokré, boty lehce zablácené a přeběhnutím čtyřproudovky jjsem zakončil bleskový výlet. Než pro mne přijel panský kočí, tak jsem si zavzpomínal na žebra z bufetu Bělotín a prostudoval betonový památník Evropské rozvodí.

Horale, buď rád, že vrchol ležel mimo skládku 🙂

GPS: 49.5713800N, 17.7780700E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *