Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Libín – Rudyho věž s výhledem na JETE

Michal Zhor 0

Na nejvyšší vrchol Šumavského podhůří, kopec Libín, s nadmořskou výškou 1096 m, jsem nešel od lesa, ale od obce Libínské sedlo. Od parkoviště Sedýlko vede žlutá a modrá značka směr lanový park a do cíle vede 2km značení modré. Na Vysočině i v Brně mlha a zde slunečno = byla to dobrá volba, předpověď počasí vyšla a slunce čarovalo.

Na vrcholu naleznete dezolát chajdu s příslušenstvím (dříve se dalo i ubytovat), hospoda vypadá jako by ji hosté opustili večer a vše zamrzlo jak v Šípkové Růžence. Typicky vrcholově nechybí vysílač a netypicky vrcholově zde můžete omrknout/vyzkoušet dar Michaela Jordana libínskému oddílu košíkové – ano , tušíte správně, nebyly to ponožky, ale : basketbalový koš.

Vrchol zdobí zejména rozhledna, které se říkalo Rudolfova na počest syna císaře Františka Josefa I. a tak já jí budu oslovovat „Rudyho rozhledna“. Na Rudynu můžete dojet i automobilem přes ves Libínské sedlo, ale já raději pěšky ze Sedýlka. Stavba toho hodně zažila, patří mezi nejstarší rozhledny na Šumavě (1883 ji postavil klub Šumavských turistů) a za dob totality zde sídlila vojenská posádka letectva. Zde jsem si zavzpomínal na moje vojenská léta u parašutistů a asi vás nepřekvapím, že jsem byl zařazen do speciálního oddílu paragánů. Skákali jsme bez padáků. Komu čest, tomu čest. Pojďme ale pochválit i rozhlednu, která je vysoká 27m a na vrchol vede 137 vrzajících dřevěných schodů. Již od vchodu až nahoru můžete sledovat zápisy vandalů (škoda slov, zlomit ruku, vypíchnout oko). Na vrcholu bílé věže je kruhová pozorovatelna (nekrytá) a já viděl mj. i JETE – neboli páru chrlící chladící věže Jaderné Elektrárny TEmelín. U vrcholu se nachází i lanový park, ale ten jsem cíleně minul.

Příště na běžkách ! Kdo nevoskuje se mnou, voskuje proti mně.

GPS: 48.9784278N, 14.0111600E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *