Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Koráb – rozhledna, chajda i pomník neštěstí

Michal Zhor 2

Poslední kopec dne jsem nakousl opět v kraji zalitém mlhou hustou, že by se nedala krájet. Opět se mi nechtělo k vrcholu dojíždět co nejblíže a našel jsem si zajímavou trasu startující na okraji městečka Kdyně. Zajímavá byla neodborným a letmým pohledem do mapy. V reálu jsem šel pod dráty monotónně po louce do kopce a do kopce a do kopce (v lese aspoň šustilo listí). Při výstupu jsem prošel indiánskou vesničkou s konstrukcí tee pee, kličkoval mezi barely zakopanými z 60% do země a funivě se kochal kouzly umělecké produkce pana mráze.

Na vrcholu na mne čekala zavřená chajda, zavřená rozhledna a …… hlavně slunce. Vrchol se jmenuje Koráb, dosahuje výšky 773 nad mořem a je to nejvyšší bod Švihovské vrchoviny. Rozhledno-vysílač je tvořen ocelovou opláštěnou konstrukcí vysokou 50m (vyhlídka je ve výšce 29m nad zemí). Původní rozhledna byla dřevěná, stejně jako přilehlá chajda a roku 1938 ji vystavěl klub českých turistů, pak už to šlo od 10 k 5.

Ale nebyl čas opalovat se a šel jsem přes Branišov k dalšímu cíli. Osada Branišov je písemně zmiňována již roku 1408, dnes tam potkáte jen lufťáky a trvale tam žije jen 8 osob, několik ovcí a malej drzej pes. Do souboje nešel, takže kalhoty mám celé a bylo to malé psisko, tak jsem kalhoty z vnitřní strany neurousal :-). Omrkl jsem kapličku se zvoničkou, pokochal se starými domy a trajdal směrem na Kněžskou horu. Cesta byla o poznání zajímavější, dokreslená o západ slunce a za chvíli jsem dosáhl zalesněného vrcholu. V tuto chvíli již slunce dávno zmizelo za obzor a bylo jasné, že pokud není lokace mého cíle přesná, tak mi zůstane skryt.

Cílem, který se mi nepodařilo najít, byl pomníček letecké havárie. Dne 28.3.1960 tam po kolapsu rotorového listu vrtulníku, způsobeného vadou materiálu, došlo k pádu a požáru, při které zahynula celá posádka. List vrtulníku skončil 700m od vrtulníku. Jak jsem zjistil zpětně, tak lokace na www.mapy.cz asi nebude zcela správná (vrcholovou tyč jsem našel a okolí po tmě prohmatal). Za světla asi uvidíte cedulky, naleznete pomníček snadno a tak mi aspoň pošlete fotku. Kdo si chce počíst o havárii víc, tak na těchto odkazech:

Letecká badatelna
Pomníky letců

Tma jako v pytli, cesta nejasná a tak jsem nakopl navigačku a šel. Naštěstí už slepě nevěřím elektronice a v půlce cesty jsem pocitově využil pohodovou cestu, zatraverzoval a zpět k plechové boudě na kolech došel přes týpíčko (ale tentokrát bylo zahalené tmou).

Bylo to super ! a to i přesto, že jsem nenašel pomníček.

GPS: 49.3954075N, 13.0754444E

  1. Jaro Flídr Jaro Flídr

    Dokážeš si užívať dňa! Tlieskam!

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Lehce mi hrabe z návalů práce, ale nedám se. Mám pár snových cílů /lehce mimo ty moje kopcolovy/ a snad mi to vyjde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *