Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Na ovoce – i ty můžeš (nejen) sdílet strom !!!

Michal Zhor 0

Na ovoce ! dnes bez destilačního přístroje. Neděste se, holt jsem šel do sebe. A nešel jsem jen do sebe, ale šel jsem i okolo televize a tam výjimečně sypali něco inspirativního.

Já se umím o dobré podělit, jdeme na to …….. připravte se ……. informačně vás oplodním.

Projekt/neziskovka nese název „Na ovoce“ a je tu: pro člověka, ovocné stromy a krajinu.

O co jim jde ??? ….. mohl bych to opisovat svými slovy, ale oni to napsali výstižně a tak to zkopíruji: „Stává se vám, že na cestách po českém venkově projíždíte silnicí lemovanou řadou ovocných stromů, jejichž shnilé plody se hromadí v příkopech? Že ve městě narazíte na třešeň či moruši, o kterou se nikdo nestará, nebo dokonce na sad zarostlý k nepoznání? Už jste někdy česali ovoce ze stromu u cesty, a měli při tom nedobrý pocit, že děláte něco špatného? Zajímáte se o přírodu a její okolí? Rádi se zapojujete do obecně prospěšných aktivit? Chcete jíst zdravě? Neradi plýtváte? „.

Dávají dohromady mapu, do které uživatelé mohou zanášet stromy/keře/byliny ČR. Mapa je tak dobrá, jak jsou dobří její tvůrci a těmi můžete být i vy. Je poznat, že aktuální stav zmapování ČR je v počátcích a bude to o jedincích, kteří budou chtít nasdílet strom, o kterém vědí, že plodí a nikdo to neocení (mimo ptactva a další zvířeny). Existují tak na mapě místa bez záznamu (mrknul jsem na Vysočinu a to se musí napravit), ale existují i místečka a městečka, kde se vyklubal hyperaktivní sdílný sběrač (například uživatelka Marci z Rosic u Brna zná svoji lokalitu jako papuče). Tvůrci propracovali i kodex sběrače a za to jim dík. Snad se pak nenajdou lidé kobylky, kteří tyto informace užijí k obohacení a odnesou si jen co užijí a ponechají dalším. Mapa není jen o tom dát tip „kde co otrhat“, ale trhač by to měl stromu i vrátit (tudíž se bratrstvo Na ovoce o stromy i stará a buduje).

Na stránkách mají i jednoduchý „herbář“ a kdo neznal myrobalán, tak si to může, stejně jako já, dostudovat.

Copak dělají dále?
– blogují, vedou rozhovory, facebookují (škoda, že nemám přístup na facebook – zkusím to znovu)
– pořádají pracovníšopy, slavnosti i jedlé procházky
– vydali kalendář „hojnosti“
– složili se na šlapostroj, který jim sestrojily šikovné české ručičky
– provozují e-šop a můžete si u nich koupit strom jako dárek (k Vánocům, ke svatbě či jako strom vzpomínkový …. na člověka, který vám odešel ……. nebo jen tak podpořit dobrou věc)

Na Slovensku existuje platforma FRUITMAP, v Německu MUNDRAUB

Klobouk dolů NA OVOCE a snad se najde hodně buněk i jinde než v Praze.

Když NA OVOCE, tak k poslechu JABLKOŇ


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *