Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Drkolná – geografický paradox

Michal Zhor 0

Cestou ze Šumavy jsem se rozhodl doplnit sbírku o dva nevýrazné vrcholy. U obou „kopců dne“ turistovi ke zdolání postačuje pár volných minut, jsou to takové kopečkářské zastávky na vyvenčení 4nohé bestie.

Prvním vrcholem dne byl kopec Drkolná, nejvyšší bod Blatenské pahorkatiny, trčící do výšky 729 metrů nad mořem. Cestou k němu jsem minul výstavu skřítků a bytostí, maringotku pro romantické pobyty. Odolal jsem.

Paradox zmiňovaný v názvu příspěvku se ukrývá v tom, že nejvyšší bod Středočeské pahorkatiny, nejrozsáhlejší pahorkatiny u nás, se nachází v západních Čechách.

Vrchol není často navštěvován, nevede k němu frekventovaná pěšina a místy mne tráva lechtala pod nosem. S GPS navigací jsem prošmejdil nejvyšší polohy kopce, nechal se ohromit hromadou kamení a vyvráceným pařezem ……. a mazal jsem z kopce dolů …… bo blízko u mého auta lesáci pálili dřevo a jejich počínání nebudilo důvěru.

Cestou dolů jsem si protáhl plíce kouřem páleného dřeva a zejména spalinami dvoutaktních motorů neb pod kopcem mají hoši závodní dráhu pro neposedné motorky.

GPS: 49.3384417N, 13.3935519E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *