Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Vrabčí kopec – nad Templákem

Michal Zhor 0

Původně jsem chtěl jet na Slezskou Hartu, ale nakonec se mi nechtělo jezdit moc daleko do světa a tak jsem se rozhodl navštívit něco příbrněnského. Dobře jsem udělal.

Auto jsem pohodil v obci Biskoupky u Čarodějnického dvora, protože se mi v mapě líbila cesta po skalách s mnoha vyhlídkami. Oku se líbila v mapě i v reálu, pravému koleni se nelíbila a slibuji, že bude následovat relaxační měsíc. Cestičkami na skalách mnoho lidí nechodí, většina volí asfaltku na druhé straně řeky Jihlavy a tak jsem si připadal jako zvíře a také tak i vypadal (zaprasený horal). Prohlédl jsem si lidovou tvořivost chatařskou, pionýrský tábor a po zdolání šutrového kopce se ocitl u zříceniny hradu Templštejn . Vystavěn ve 13. století, časem se stal sídlem loupeživých tlup, pak úkrytem trampů a poslední roky ho zachraňují nadšenci (klobouk dolů).

Cesty osudu jsou nevyzpytatelné a já se dostal k nové sbírce. Budu sbírat vrcholy, u kterých název bude mít v sobě nějakého ptáka (možná obecně zvířata – to si ještě nechám projít hlavou). Nad zříceninou se totiž nachází zcela nevýznamný kopec – Vrabčí kopec (389/390 m n. m.) a tak jsem si ho zdolal. Není osamocen a nedaleko je i 396 m vysoký Havran, ale toho si dám až někdy příště. Nechci se hnát, nechci trápit nohu, budu mít aspoň záminku se vrátit.

Cestu zpět jsem volil již klasicky po asfaltové silnici okolo řeky Jihlavy. Brodit jsem nemusel, protože pod obcí Biskoupky měl někdo hromadu vodovodních trubek a z nich zkonstruoval most. Výstražná tabule mne uklidnila, prý most spadl již 2x, ale na druhou stranu bylo doporučeno vstupovat v maximálním počtu 5 osob a nehoupat. Přežil jsem to, most stojí a i vy se můžete přes něj projít.

GPS: 49.0888097N, 16.2444764E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *