Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jelenec – kopec nadjeskynní

Michal Zhor 0

Sněhu všude dosti, času málo, ale pátek si koledoval o rozptýlení v podobě nějakého zvířecího kopce. Rychlým pohledem jsem vhodný kopec nalezl a již na mapě mne zaujalo neskutečné množství jeskyní. Přijížděl jsem do lokality a do očí mne udeřila jeskyně nemravů nad Křtinským potokem (jak jsem zjistil, tak jeskyně se jmenuje Jáchymka…… dříve či alternativně Evina jeskyně). Vytasím jednu zajímavost. V jeskyni se dříve těžily hovna. No dobře, lépe zní „guáno“ – velevrstvy netopýřího trusu užívaného jako koncentrované hnojivo V okolí je to jeskyněmi prošpikováno a tak se sem ještě budu vracet.

Cestou na vrchol jsem omrkl vchody jeskyně Ve Vaječníku, šel jsem i okolo zříceniny Hrádek (ale tu jsem neviděl, neboť je fest zřícená a t.č. pod sněhem) a jako poslední významné místo jsem minul pomníček Josefa Decretta, který zavedl používání pily místo sekery v těžbě dřeva, ale především v té době průkopnické umělé zalesňování vykácených ploch. Jako vrchol dne následoval již kopec Jelenec, nadmořská výška 509 m, ze kterého vidíte hluboké lesy.

Vsuvka informační:
Jelenec ušatý
Jelenec běloocasý

Ústupovou cestu jsem chtěl jít přes Ruský kříž, Supí jeskyni, skalní útvar Jidášku, ale moje polofunkční pravé koleno a boty vhodné ke skluzu rozhodly, že jsem šel stejnou cestou zpět. U auta jsem zmáčkl na dalkáč a ticho, auto stále zamknuté. Chcípla mi v tom mrazu (a hlavně stářím) baterie v ovladači a tak jsem zkusit hledat klíč skrytý v ovladači. Dlouho mi hledání netrvalo, nebojte se – nejsem tak šikovný, přestalo mne hledání bavit. Ohřál jsem ovladač v dlaních, dal ho co nejblíže přístrojové desce a otevřel vozidlo. Hurá…… do servisu pro auto 2 a hlavně rychle vyměnit baterii.

Páteční guano (Guamo apes) do vašich uší. A já se tam vrátím!

GPS: 49.3043272N, 16.6871775E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *