Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kobylí vrch a Kobylská skála – stezka nad vinohrady a ráj šípů

Michal Zhor 0

Přemýšlel jsem, zda nasednu do svého tryskáče a zaletím se opalovat na Velkédivy nebo si nechám nastřelit vlasy. Nakonec jsem důležité věci odsunul na další týden a rozhodl se zdolat nějaký ten hrb.

Hrbol s výškou 334 metrů nad mořem se schovává mezi vinicemi a jmenuje se Kobylí vrch, ale místňáci tophrbol nazývají Homole. K vrcholu vede naučná stezka Kobylí a nahoře vás čeká rozhledna s názvem Stezka nad vinohrady. Je to moderna a kdo měl rád geometrii, tomu se bude líbit a já si vyhlídku pracovně pojmenovávám Perpetuum Cobile. Vrcholový šutr a tyčka jsou chráněny skružemi, kabát si tedy nepověsíte, ale zase si můžete sednout na hranu skruže.

O 70 metrů výškových níže můžete navštívit skalní útvar s vrcholem Kobylská skála (264 m. n. m.) a místní jí prý nazývají Velká skála nebo Malá Pálava. V této lokalitě pozor na zásah od lovce lučištníka či kušníka. Nachází se zde totiž cvičiště pro lukostřelbu a kušopalbu (prej 3D parkur park) a tak se nedivte tomu, že zde potkáte umělohmotné prase či srnu. Kopec klouže a z dálky by člověk řekl, že tam žádná skála ani nemůže být. V noci bacha, hrana je ostrá a pád by mohl být váš poslední. Na hraně skály jsou lavičky a můžete se kochat v sedě. Pod skalami se nachází tábořiště milců napnuté tětivy, je tam zaparkovaná maringotka a také zde naleznete jezírko a lesní bar. Jak je zvykem, dobrý skutek umí šmejdi potrestat a tak majitel baru jim zanechal vzkaz. Lidé umí brát 🙁 ….. asi mají málo.

Ale ne jen kopce jsem potkal. Nedaleko se nachází obec Vrbice a v ní můžete omrknout vinné sklepy, mohylu Míru hlídanou dělem (oboje se vztahuje ke II. světové válce). Mají tam taky dřevěný větrný mlýn, ale tento větřák je replika, není a nikdy asi nebude funkční.

Odvezl jsem si domů chleba, česnekovou pomazánku, dva vrcholové zážitky a večer po zásluze zaprasil.

GPS: 48.9274747N, 16.9078314E Kobylí vrch

GPS: 48.9420550N, 16.9227328E Kobylská skála

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *