Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kozí hora – pod Kozím vrchem

Michal Zhor 0

Kozí hora se nachází v Brně nad domy v řadách nad sebou, zaseknutými do svahu v městské části Žabovřesky (ha ! – i zde máme živočicha). K Žabovřeskám alias Žabinám mám srdeční vztah neb jsem si zde pořídil svůj první bejvák (hodně let tomu zpět).

Kozí hora je nevýrazný brdek nad poslední řadou rodinných domů a vrchol se pere s pletivem plotu. V těsné blízkosti vrcholu je strašidelný strom a vrchol je překvapivě označen tyčí zarostlou zeleným píchavým. Vrchol Kozí hora dosahuje 286 metrů nad moře.

Ale nad Kozí horou se o 54 výškových metrů nachází …….. a to v mapách nenaleznete …… Kozí vrch. Povrchní mapustudující nalezne tento vrchol pod názvem Palackého vrch, ale do roku 1898 se vrchol zoval Kozí vrch. Roku 1898 měl Palacký 100let od narození a tak mu dali tento dar a roku 1908 mu navíc tělovýchovná jednotaTyrš zbudovala pomník. No já jsem zvědav, co mi dáte až budu mít kilo na krku (nebudeme se v tom rejpat, bude to vaše ostuda :-)). Palackého vrch dosahuje výšky 340 metrů nad moře a na kopci naleznete i vodojem. Za vodojemem je smyčka (točna pro autobusy) a v letech dávno minulých se tam večer děly hrozné věci. Parkovaly tam v noci vozidla se zamlženými okny, bylo vidět dobře na hvězdy, také tam nezajížděl noční autobus a nechodili tam spát policisté. Já tam chodil venčit svého psa a ne šmírovat (na holej pupek).

Pod Palackým vrchem se nacházejí koleje a tak jsem si vzpomněl na své studijní roky, na klub Yacht i na dobu dětství, kdy Medlaňák (Medlánecký kopec) byl v mých očích fest hrbol.

Na kopci je plno chatek v dezolátu, navíc jim někdo záměrně prořezal střechy, aby se tam nekumulovali pochybné existence. V kopci je ukryt i bunkr a kdo hledá, ten možná najde.

GPS: 49.2191444N, 16.5664867E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *