Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Doktoré čiluj !

Michal Zhor 0

Jednoho dne přišel kamarád Jiří a ejhle mlask …… v ruce bomboška alias bonboniéra. Po bližším ohledání jsem zjistil, že to není bonboniéra. Na barevné krabici nápis The Chilli Doctor a bylo jasné, že budu plakat.

Nepatřím mezi trendy stréčky, kteří pro pobavení okolí zkouší, co se jim podaří nacpat do hlavy. Rád si sice zapláču, ale hrdinské vyklopení obsahu žaludku nevyhledávám. Nicméně jsem zvídavý jako opička a zvědavý jako skřítek Rákosníček …… tak …….doktore, čiluj. Terminus technicus „čilovat“ jsem si vyrobil pro pojmenování degustace obsahu chilli krabice a pozor na záměnu se slovem „čilovat“ – odovzeného od „chill out“ – odpočinout si, uklidnit se, zvolnit. „Nééé, my nechceme na výlet, my chceme čilovat!“, pindají děti, když jim sdělíte své akční plány na víkend. Tenhle výraz fakt neoznačuje, že by si chtěly uklízet v pokoji nebo pomáhat na zahrádce. Znamená to, že se chtějí válet a V KLIDU si dělat, co chtějí, nejlépe nic. – vyrváno z WE LOVE ENGLISH.

V krabici se nachází – Ochutnávková sada 9× chilli mash.

Co je to ten chilli mash ? Nevíme ? Nevadí, Čili felčar poradí. Je to: „Tekutý mash:
Tento druh chilli je běžný v USA a Asii, ale těžce ho budete hledat v rámci EU. Čerstvé chilli papričky(obvykle 85-90% z hotového výrobku) se rozdrtí společně se solí a nechají se kvasit po dobu 2 až 6 měsíců nebo i déle. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Ideální na vaření.“ –
vyrváno z The Chilli Doctor webu.

Popis obsahu krabice
Carolina Reaper mash 40 ml
Seznamte se s nejpálivější papričkou na světě. Do Guinessovy knihy rekordů byla zapsána v roce 2013 a dosahuje pálivosti až 2 200 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Carolina reaper je hybridní chilli paprička druhu Capsicum chinense, kterou v roce 2012 vypěstoval Ed Currie ve městě Rock Hill v jižní Karolíně pod původním označením HP22B. Tento hybrid vznikl křížením papriček Bhut Jolokia a červeného Habanera.

Trinidad Scorpion Moruga mash 40 ml
Chilli paprička pocházející z oblasti Moruga na ostrově Trinidad, druhu Capsicum chinense. Chile Pepper Institut ji prohlásil nejpálivější papričkou na světě 13. února 2012 na Novomexické státní univerzitě v Las Cruces. Nicméně Guinnessova kniha rekordů papričku Trinidad Moruga Scorpion za nejpálivější papričku na světě nepotvrdila.

Naga Bhut Jolokia prášek mash 40 ml
Naga Jolokia je chilli paprička dosahující pálivosti až 1 041 427 SHU. Do roku 2007 byla označena za nejpálivější papričku v Guinnessově knize rekordů s pálivostí 1 001 304 SHU. Jedná se o mezidruhového křížence z Bangladéše a severovýchodní Indie. Zkřížením papriček druhu Chinense a Frutescens. Lze ji také nalézt na Srí Lance, kde je známá jako Nai Mirris (Cobra chilli).

Red Habanero mash 40 ml
Habanero paprička je odrůda Capsicum chinense. Její název je odvozen ze španělského pojmenování Havany a je jednou z těch více pálivých. Nezralé papričky Habanero jsou zelené, ale v průběhu zrání svou bravu mění. Můžeme vidět Habanera oranžová a červená, ale i bílá, hnědá a růžová. Habanero dosahuje pálivosti 200 000–300 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU).

Scotch Bonnet mash 40 ml
Tahle kráska pochází z Jamajky a byla první karibskou chilli papričkou, po jejímž exportu vznikla vysoká poptávka. Známá a populární byla nejen díky své chuti a pálivosti, ale především kvůli netradičnímu jménu. Scotch Bonnet je druhově příbuzná Habanero papričkám, se kterými je často díky podobnému vzhledu nesprávně zaměňována. Scotch Bonnet je ovšem sladší.

Green Jalapeño mash 40 ml
Papričky Jalapeños jsou původem z Mexika. Své jméno získaly podle hlavního města mexického státu Veracruz Jalapa (španělsky),ale původ slova je z aztéckého Xalapa. Jedná se pravděpodobně o nejpopulárnější papričku na americkém kontinentu..

Aji Amarillo mash 40 ml
Aji Amarillo je jednou z nejstarších odrůd v peruánských Andách a byla zde pěstována již od roku 2500 před naším letopočtem. Rostliny patří do rodu Capsicum baccatum, jsou trvalé a při vhodných podmínkách mohou vyrůst až do výšky 2 metrů. Sušené plody Aji Amarillo jsou známé jako Aji Mirasol. Dosahují délky cca 10 cm a šířky 4 cm. Mají mírnou pálivost a aromatickou ovocnou chuť.

Chipotle mash 40 ml
Chipotle nebo také Chilpotle je výraz pocházející z jazyka nahuatl a znamená uzená chilli paprička. Sušená a uzená paprička Jalapeño, která se používá především v mexické kuchyni a v kuchyních, jež jí jsou inspirovány, jako je například Tex-Mex. V jejich chuti se pálivost původních papriček spojuje s uzenou příchutí dýmu.

Orange Habanero mash 40 ml
Habanero paprička je odrůda Capsicum chinense. Její název je odvozen ze španělského pojmenování Havany a jednou z více pálivějších papriček. Nezralé papričky Habanero jsou zelené, ale v průběhu zrání svou bravu mění. Můžeme vidět Habanera oranžová a červená, ale i bílá, hnědá a růžová. Habanero dosahuje pálivosti 200 000–300 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU).

Tož Michale, čiluj ….. čiluj ….. vykrůcaj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *