Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kuňky – v oboře nad Čmuchalovicemi

Michal Zhor 0

V posledním týdnu nebyl čas na zdolávání kopců, navíc by to byl určitě přestupek a já bych měl jít příkladem. To se mi ale nějak nepovedlo a o tom bude (také) dnešní zápis.

V okruhu cca 25km od Brna jsem si našel poslední 4 zvířecí vrcholy. Nejblíže sobotní návštěvě mojí mámy byl kopec nad obcí Chudčice a bylo rozhodnuto. Když projíždím obcí Chudčice, tak si vždy vzpomenu na svatbu mého kamaráda/spolužáka ze základky, kterému jsem šel v 19 letech za svědka na svatbu (ano, tenkrát se lidé brali v 18-25 a děti neodkládali na „optimálních“ 40-45). Svatební hostina byla v obci Chudčice, ženichova maminka si často nemohla vzpomenout na název obce a přejmenovala ji na „Čmuchalovice“. Kdo bude hledat Čmuchalovice, ten těžko najde vrchol Kuňky.

Poslední mé kopco-výlety parkuji 4-kolé hybadlo u hřbitovů a nejinak tomu bylo i v tuto sobotu. Jako první památku jsem si prohlédl chráněné památné stromy – jeden u hřbitova a druhý v Sadu osvobození – lípy srdčité . Jedna velká lípa je hnedle u hřbitovní zdi (obvod kmene 356cm) a druhá byla zasazena k 50. výročí vzniku ČSR (obvod kmene 113cm) panem učitelem Dupalem a jeho žáky. Sad osvobození vznikl v roce 1938 na památku dvacetiletého výročí vzniku samostatné Československé republiky.

Vrchol Kuňky (422 m n. m.) se nachází v oboře Kuřim, která je částečně přístupná veřejnosti. To jsem zjistil až po ilegálním překonání vysokého plotu, zdolání vrcholu a opětovném opuštění obory. Snažil jsem se neplašit zvěř a tak jsem funěl dovnitř, pohyboval se jako Vinnetou. Do obory se totiž dá dostat v oblasti křížové cesty, která začíná na okraji obce Chudčice/Čmuchálovice, protíná hranici obory a končí u poutního místa U tří křížů (dříve tam stála kaple Tří křížů). Do obory ale nesmí pes, člověk by se tam měl pohybovat jen po značené trase a také si zde může lovec zastřelit daňka, muflona nebo Michala.

Halali !!!

GPS: 49.2855036N, 16.4719708E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *