Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Výrovka – výšlap nad Závist

Michal Zhor 0

Po zdolání vrcholu Kuňky jsem se rozhodl, že zdolám ještě přilehlý vrchol neb tím směrem se nachází cukrárna, koupím mámě nějaký ten zákusek a dědovi nějaké to pivo do špitálu.

Startovací pozici jsem zvolil v osadě Závist. Touto osadou jsem projížděl již mnohokrát a poprvé jsem si našel důvod zde zastavit. Závist nemám rád, tento pocit člověka zbytečně zdržuje od radosti i splněných cílů. Přej a bude ti přáno (já vím, snílek).

Do kopečka prudkého jsem šel směrem na vyhlídku na kopec s názvem Výrovka (420 m n. m.). Znám výra i vír, ale co je to ta „výrovka“ ? Paštika z výra velkého – Bubo bubo ? Ne !

Výrovka je označení pro místo, popřípadě zařízení a zároveň i způsob lovu používaný hlavně k odstřelu dravé, popř. i jiné pernaté zvěře. Výrovka se skládá z úkrytu pro lovce opatřeného střílnou a z jednoduché dřevěné konstrukce (berla, kozlík), na kterou se připoutává živý výr nebo jeho napodobenina. V blízkostí výrovky má růst i několik osamělých stromů. Při výrovce se využívá přirozená útočnost denních ptáků na noční dravce. V České republice je tento způsob lovu zakázán. Zobrazení výrovky je zachyceno mj. na obraze V. V. Reinera Ptactvo v krajině s výrovkou. – vyrváno na wiki.

Na vrcholu Výrovka naleznete památník, dvě ohniště, výhledy na Tišnov ……. ale bacha ! Výhledy končí strmými skalami, být tam za šera/za tmy a neznat místní podmínky, tak by to mohlo skončit hodně velkým křupnutím.

Památník na bratry Vetešníkovi, kteří byli za odbojovou činnost v roce 1945 umučeni v koncentračním táboře Flossenburg vybudovali junáci z Tišnova.

Po sestupu následoval nákup zákusků/piv v cukrárně na konci obce Předklášteří. Jsem kámoš – fotky zákusků sem nedávám 🙂

GPS: 49.3343436N, 16.4052600E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *