Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

eS nebo eŠ?

Michal Zhor 0

Přes půl světa jsem mohl sledovat svoji sýkoru jak zimuje v mojí boudě. Vrátil jsem se do Čech a přivezl sebou jaro. S jarem mi také sýkora přestala užívat pravidelně můj boudahotel, oteplilo se a rajzovala po okolí. Jednu chvíli jsem se bál, že ji vyhnal špaček neb v boudě jednou nocovala dvojka – on a ona. Ochladilo se a špaček se vrátil. Oteplilo se a minulý týden si špaček začal budovat hnízdo. Sem tam ho vystřídala sýkora a já stál před rozhodnutím. Tak kdo …… eS ? nebo eŠ ? Sýkora nebo Špaček ?

Špačky jsem odchoval minulý rok, na dědu šly mrákoty a je to holt lump (tedy špaček, ne děda …. aby nedošlo k mýlce). Dnes padlo rozhodnutí, které nesneslo odkladu. Zjevil jsem se na Vysočině zkratkou přes Vídeň a šlo se na věc.

Myslel jsem si, že díra boudy pro špačky má 50mm a já mám tuto velikost. Ouha ! Původní díra do boudy měla 42mm. Ale to se za chvíli mělo změnit. Netrvalo to nakonec chvíli, protože jsem hledal vykružovák. Poté jsem se ho snažil složit. Párkrát jsem na závit vykružováku průměru 14mm cpal matici 12mm a časem zjistil, že tudy pane Sisyfos, cesta nevede ! Myslel jsem si, že původní dřevěnou destičku s dírou lehce vypáčím a nahradím novou. Ouha. Destička byla přiklepnuta jen 4 hřebíčky (což by byla práce na pár sekund), ale také byla hodně dobře přilepena (což by byla práce na hodně dlouho a musel bych přistoupit na destrukci destičky, možná i boudy 🙂 ). Nejde to z venkovní strany, šlo se na vnitřní stranu. Našel jsem dárkovou krabičku, zařízl jednu její stěnu a udělal do ní během pár mrknutí oka otvor. Jsem profík ! Pak jsem destičku přimontoval dovnitř boudy. Napoprvé špatně a neumožňovala zavřít budku. Jsem Pat-Mat tragéd ! Ale chybu jsem odstranit, našel konstrukční polohu číslo 2 a na světě byla bouda s otvorem 30mm. Jsem štastnej.

Sorry špačku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *