Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Slavíčkův vrch – nad Vírskou nádrží podruhé

Michal Zhor 0

Z vrcholu Jelence jsem onoho sobotního poobědí postupoval pomalu, ale jistě …… a to směrem k dalšímu vrcholu dne. Měl jsem trošku dilema, zda chci zdolávat nejen kopce čistě zvířecí jako je Jelen, Šváb či Žížala nebo i kopce, kde v názvu nalezneme „majitele“. Chvíli jsem dumal, ale protože dlouhé dumání mi nesvědčí, tak jsem se rozhodl, že si zdolám co budu chtít. Šlo se na Slavíčkův vrch.

Cesta vedla okolo vrcholu Přední skála, ve kterém se ukrývá vodojem a na kterém se tyčí vysílač. Dále jsem si dal krátkou přestávku u rozhledny Karasín, kde se nachází lyžařská sjezdovka (bez mučení se přiznávám, zde jsem nikdy nelyžoval). Protože žijeme v bláznivé době, tak rozhledna byla zavřená, nedal jsem si ani čaj, ani tatranku a šel jsem rovnou z kopce dolů …….. ano …. z kopce dolů na vrchol. Pod Karasínem se totiž o 30 výškových metrů níže nachází Slavíčkův vrch (669 m n. m.). Na vrcholu je mechem obrostlý šutr (mech jsem na šutru ponechal pro další generace) a těsně pod vrcholem si někdo oplotil na louce zahrádku. Asi zajíci měli hlad a i lidé tam chodili jako do samoobsluhy bez pokladní.

Z vrcholu jsem se vydal nejkratší cestou dolů směrem k pravému břehu vodní nádrže. Cesta to byla strmá, ale nemusel jsem se prodírat neb lesáci hodně stromů položili a zajistili jejich přesun jinam. Při sestupu si dejte majzla, mnoho šutrů se po došlápnutí hodně hýbe. Dostal jsem se až k cestičce okolo nádrže, přímo naproti Strážkyni zatopeného údolí – 300-350 let staré borovici lesní. Chudobínská borovice se stala evropským stromem roku. Je to krasavice ! Sice se mi ji nikdy nepodaří nafotit tak hezky jako profíkům, ale oko mělo radost a doporučuji k výletu.

Cestou zpět jsem zdolal po dlouhé době skálu, která nebyla úplně pro pěší turisty, pokochal se výhledem na borovici. Dále jsem minul studánku Pravobřežku a přes Kobylí skálu jsem se dostal zpět ke hrázi vodní nádrže Vír I (přehradní hráz nyla vystavěná po druhé světové válce, je vysoká 71 m a 390m dlouhá). Auto nikdo nechtěl a tak jsem jeho koňské síly použil na přesun skrze padající sněhové vločky. Vánoce jsou tady ? Poslední záchvěvy, pozdní apríl.

GPS: 49.5651192N, 16.2717792E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *