Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kopeček a Pasecká skála

Michal Zhor 0

V týdnu nebyl pro hromady práce čas na kopcoblbnutí a o víkendu jsem neměl chuť trávit čas řízením vozidla. Kopce nesoucí zvířecí název jsem si v okolí doslova „vyzobal“, tak jsem se rozhodl, že nakoupím v železářství nějaké chybějící prkotiny a budu si hrát s železem. Smířil jsem se s tím, že budu trávit víkend za pecí a popravdě mi to přišlo vhod.

Ráno jsem se hodil oko na web Vrcholovka, prohlédl novinky a byl jsem lapen. Objevil jsem výzvy Nejhory Vysočiny a Nejhory Jižní Moravy . Obě výzvy obsahují kopečky „okolo komína“, kopečky známé i doposud neznámé. Výzva není časově ohraničená a další výhodou je, že na některé kopce mohu přizvat lidi, kterým již pohyb do „plnotučných“ kopců dělá problémy s ohledem na jejich zdravotní stav, kondici a věk.

Před nákupem železa jsem se vydal na kopeček s velkým K. Vrchol Kopeček patří mezi tzv. osmistovky a pro detailisty – dosahuje do výšky 822 m n. m. Cestou k němu jsem zkřížil naučnou stezku Po stopě posledního vlka Vysočiny. Tato cesta má 7 zastavení, začíná v Maršově a když jsme se otřeli o Maršov, tak si pusťte jednu písničku Bábinčin maršovský valčík. Naučná stezka vede také k pomníku posledního vlka Vysočiny a na pomníku naleznete nápis „Zde byl dne 2. ledna roku 1830 zastřelen revírníkem V. Marzikem ze Stříteže VLK, který vážil 88 funtů a jest na hradě Pernštejně vycpán“. Já jsem ale postižen technickými vědami a tak mne uchvátila „Námrazová stanice Studnice“. Jedná se o tři vysoké stožáry u obce Studnice, nejvýše položené obce na Vysočině, které zde stojí od roku 1980. Na první pohled se mohou zdát jako nedostavěné sloupy vysokého napětí, ale ve skutečnosti se jedná o stanici pro výzkum námrazy. V současnosti se prý vleče spor mezi Výzkumným ústavem energetickým Brno a správou CHKO o odstranění staveb. Já bych je tam nechal, veverkám nevadí.

Vrchol Kopeček se nachází v lese, naleznete u něj tyčku výškovou, tyčku „osmistovkovou“ a také výškový šutr. Ve sněhu tam dojdete i v outdoor teniskách či doběhnete na běžkách. Nemaje běžky, šel jsem pěšky.

GPS: 49.6105067N, 16.0905172E

Když už jsem zdolal kopeček Kopeček, tak jsem zašel i do skal. Zdolal jsem již potřetí v životě vrchol a vyhlídku Pasecká skála (podruhé ve sněhu) a pokochal se výhledy na okolní skály Omšelý hřeben (někdy uváděn jako Pecen), Vyhlídka a Pernštějn. Kdo chce porovnat listopadový vyhlídkový vrchol s vrcholem dubnovým – nechť mrkne SEM. Vrcholová skála má prý 18m, dosahuje výšky 819 m n. m. a je z ní pěkný výhled na sever. Za mlhy je výhled na všechny strany stejný.

Okoukl jsem cesty pro skalní lezce a jen na Pecen vede 64 cest (já viděl Čertovu cestu, Oltář, Státnice, Rigo, Nebíčko ….). Kdo chce prostudovat – tak zde, kdo chce lézt, tak je to možné celoročně.

GPS: 49.6158006N, 16.0815678E

Po kopcích do železářství a na zmrzlinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *