Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Na Nivách – v rajónu operace Bauxite

Michal Zhor 0

Přijal jsem výzvu Nejhory Vysočiny a bylo by ostudné zdolat jen kopec bez toho, aniž bych se porozhlédl po okolí. Dnes ráno se vyplatilo provést teoretický průzkum terénu v mapách a díky tomu jsem se zase podíval nejen na místa nepoznaná, ale zabrouzdal i do naší historie. Cestou k vrcholu i z vrcholu jsem minul několik křížů (beton, kov, kámen). Kdysi to bylo „trendy“, po naší generaci zůstanou jiné pomníčky.

Cílem ranního výšlapu byl vrchol Na Nivách a cestou k němu jsem navštívil studánku Pod Holým vrchem. Vrchol Na Nivách se dříve (ale mezi místními dodnes) nazýval Holý vrch ! Dnes není holý.

Vrchol Na Nivách (662 m n. m.) jsem zdolal za svůj život již několikrát. V okolí vrcholu se nachází schovaná keška pod malou borovičkou a také se tak každý rok, na Nový rok, schází lidé z okolních vesnic a vítají nový rok. Na vrcholu naleznete vyhlídku, ohniště, lavičku, houpačku …… kdo hledá, tak najde i kešku. Já se na vrchol vracím zkontrolovat motyku. Mladí by to komentovali zkratkou WTF ? Kdo neví co to je WTF, ten si dosadí za WTF otázku „co to kurnik je?“. Když jsem na vrcholu před více než 10 lety hledal kešku, tak jsem na jednom stromě našel schovanou motyku. Motyka tam stále je a já mám radost, že ji pokaždé „znovu“ najdu (viz. foto níže).

Před mnoha výstupy evropských hor jsem nevěděl do čeho jdu, ale u vrcholu Na Nivách jsem okolí prozkoumal detailně a nalezl zajímavé místo. Sestupovou trasu jsem zvolil přes místo, kde byl 22.3.1945 vysazen parašutista kpt. Pavel Hromek (krycí jméno Gajdoš) a s ním i 250kg věcí (mj. vysílačka Jarka). Operace nesla krycí název Bauxite, Pavel Hromek, rodák z Prušánek, se dožil konce války ve Velkém Meziřící, zahrál si ve filmu Muži bez křídel a po emigraci přes několik států zakotvil v USA, kde roku 1977 umřel.

Jeden vrchol dne nestačil, zasnil jsem se a zdolal vrchol Buček (já ho přejmenoval na Bůček) a mazal zpět ke krbu.

GPS: 49.4173328N, 16.0577197E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *