Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Hobrtenky – nej v Holedné

Michal Zhor 2

Ráno jsem začal bušit do klávesnice jako stachanovec kladivem do uhla, na relax jsem si nadělil obchodní jednání a ve 13:58 jsem doběhl do ordinace na závěrečné zhodnocení tělesného stavu. Doktor mne potěšil, nemohu zde šířit jeho rady neb nežijeme ve svobodné společnosti a nakonec by mu i někdo ublížil.

Původně jsem neměl v plánu kráčet do kopce, ale nesnesitelná lehkost bytí mne vybičovala k akci i vzpomínkám. Výšlap jsem začal u řeky Svratky od Kamenomlýnského jezu, kde se nachází vila Anny a Josefa Ludwigových a zejména budova mojí fakulty, ve které jsem piloval první chemické dovednosti :-).- Kdyby někdo potřeboval rozpustit, pište na mail. Na kopec jsem šel přes ulici Výšina, nechtěl bych tam parkovat v zimě, je to úzká a prudká ulička a na jejím konci je ocelová konstrukce „schody do nebe“. Tato konstrukce vznikla zajisté z důvodu, že si tam hodně lidí namlelo zadnici a sanitkám se blbě jezdilo z nížiny na Výšinu. Schody vás dovedou do lesa, cesta se klikatí a po pár minutách člověk překoná hlavní část převýšení k cíli – nejvyššímu kopci obory Holedná. Prošel jsem pěšinou mezi zahrádkami a musím konstatovat, že v mnohých se zastavil čas jako v Šípkové Růžence. Po pár minutách jsem vstoupil branou do obory Holedná, narazil na hraniční kámen z května 1588 a podél plotu dolezl až k vrcholu Hobrtenky (nadmořská výška 405 či 406 m). Na vrcholu měl stát vysílač skoro 100m vysoký, s vyhlídkou ve výšce 30m, ale obyvatelé okolních městských částí (asi nejvíce Kohoutovic) se šprajcli a vydané stavební povolení neskončilo stavbou. Nemusíte být smutní, kdo chce rozhlednu, ten si udělá pár minut volna a dojde pod vedlejší kopec Holedná na rozhlednu Holedná, která stojí již za hranicemi obory Holedná.

Cestu zpět jsem zvolil přímo za nosem z kopce dolů, potkal jsem daňka/muflona/jelena (neviděl jsem prase) a propletl se ulicemi Muškátová, Šeříková, Sosnová, Rozmarýnová (ulici Kopretinovou jsem vynechal, to bych si zašel).

Co je to hobrtenka ? Fakt nevím. Je to na vás, lidi !

GPS: 49.2038350N, 16.5365106E

  1. Jiřina Jiřina

    Dík za trasu, zítra okouknu 🙂 .

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Jiři, zjisti po cestě co to je „hobrtenka“ !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *