Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Hády-Šumbera-Zadní Hády

Michal Zhor 2

K nedělní výzvě mne vyprovokovaly moje hodné dcerky, které zkoušely co snesu (modré z nebe holčičky) a také jak umím řvát. Po exekuci jsem raději vynechal nedělní oběd, prchl do kopců okolobrněnských a výjimečně jsem si nedal jeden vrchol, ale trojku v řadě.

Prvním vrcholem dne se stal bod Hády, který leží nad vápencovým lomem. V lomu naleznete jezírka, kameny seskládané lidmy do nápisů či obrazců a občas tam naivní zamilovaný pošle ze skály dolů „soka v lásce“ alias blouznícího starce (zde si nejsem jistej, koho je mi líto). Chlapci, bacha na lásku! Nejvyšší bod kopce, výškově 424 m n.m., se nachází v oploceném areálu s menším vysílačem a dle cedulky na plotě patří areál „chlupatejm“. Vedle stojí vysílač s milionem satelitů. Za zmínku stojí ještě existence krásného výhledu z horní hrany lomu na Brno. Uvidíte mj. nejvyšší stavbu Brna a třetí nejvyšší stavbu ČR, komín teplárny Maloměřice. Komín je vysoký 218m a v jedné části se stavařům podařilo odklonit od roviny (údajně stavbu dělali zahraniční experti, ale stálo to hromadu peněz, tak se rozhodlo, že ji dokončí naši betonáři. Bohužel se jim nedařilo a tak znovu byli povoláni (prý) Italové, kterým se podařilo odklon korigovat (mrkněte na fotky dole)).

Od prvního vrcholu jsem se vydal směrem od Brna na Ochoz, zdolal druhý vrchol dne, kopec Šumbera s výškou 435 m n. m. a vrcholovým pomníkem S.K.Neumanna. Pod vrcholem kopce Šumbera se nachází významná díra – tzv. Šumberova díra, jeskyně ve které bydlel (bydlí) rytíř Šumbera. Tak bacha, má brnění a na tuty pije Alpu!

K třetímu vrcholu se mi nechtělo jít snadnou a krátkou trasou, tak jsem si zašel k Lolkově studánce, která leží u Resslovy hájenky. Stanislav Lolek byl malíř, který inspiroval svými kresbami zvířat Těsnohlídka k napsání Lišky Bystroušky. U Resslovy hájenky je také Resslův pomník, který nám připomene, že tento muž byl nejen lesník, ale i vynálezce. Josef Ressl vynalezl lodní šroub. K vrcholu Zadní Hády jsem to měl stále do kopce, do výšky 465 metrů nad mořem jsem se vydrápal a nalezl nejdříve falešnou tyč a za ní již tyč vrcholovou s kamenem z roku 1938.

Doma jsem si nadělil českokrumlovské pivo Petr Vok a zjistil, že nás stále někdo klame. Českokrumlovské pivo se vaří v pivovaru Pardubice.

Hády GPS: 49.2219232N, 16.6737589E

Šumbera GPS: 49.2301643N, 16.6836995E

Zadní Hády GPS: 49.2457855N, 16.7102051E

Pivo českokrumlovskopardubické

  1. Miladka Miladka

    Ta květena je sasanka hajní. Jedovatá. Prý se její jed používal na šípy. Taky se říká, že když kvete sasanka, je už opravdu jaro

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Mili, děkuji za tip na brněnské kurare 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *