Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Kopaniny – per partes i bos

Michal Zhor 0

Vrchol Kopaniny jsem chtěl zdolat již včera a dokonce v dešti jsem si pár hodin myslel, že jsem ho zdolal. Nezdolal. Kopec Kopaniny, trčící do výšky 464 m n. m.) a není v mapách, které jsem měl v telefonu (mapy.cz) značen. Naopak vedle ležící bezejmenný kopec s výškou 460 m n. m. zde značku má. Ano, včera jsem navštívil bezejmenný kopec, zaklouzal si po blatě, zmokl na trenky jak slepice (já vím, slepice trenky nenosí) a podíval se na rozhlednu Vladimíra Menšíka nad vískou Hlína. Na místě této rozhledny údajně již roku 1910 stála nejstarší jihomoravská rozhledna.

Pátek jsem psal psal psal …… až jsem se rozhodl, že přeruším psaní a pojedu se projít. Pod kopcem jsem odstavil vozidlo a na nohách měl sotva usušené „včerejší“ tenisky. V tu chvíli jsem si uvědomil, jak těžké to mají srnky (i prasata divoká) neb nemají obutí. Když už jsme si všichni rovni bez ohledu barvy pleti, vyznání, inteligence, vzrůstu atd. a atd., tak jsem si tenisky sundal, ponožky vložil do tenisek a šel. Když zdolat Kopaniny, tak bos ! Zde upozorním na to, že nepatřím mezi alternativní jedince, neholduji těmto výstřelkům, jsem konzerva komerčního proudu.

Štěrk na úvod byl dobrá škola, chůze do kopce bez obutí hodně zvláštní, naopak chůze po travinách byla očistně příjemná. Ve vrcholových partiích, blízko kóty 464, jsem si za uši 100x zapsal, že budu nosit svoji profi navigaci a nebudu používat tu telefonní příšernost, jejíž jedinou výhodou je, že člověk se blouděním dostane do nečekaných oblastí a šlamastik.

Vrchol Kopaniny není značen v mapě, nenaleznete na něm žádné obvyklé vrcholové markanty a pokud se někde píše, že z něj jsou výhledy, tak mu nevěřte. Vidíte sotva na laťkový plot (asi nějaká školka). Velkou výhodou zamračeného počasí, rozbahněného terénu i odlehlosti lokality byla liduprázdnost a tak jsem mohl fňukat a emitovat vulgarismy. Cestu zpět jsem dal po krajnici silnice 395, udělal mnoho lidem lepší pátek neb oni měli vozidlo/nemokli a já neměl ani boty/mokl.

Tož byla to výzva Nej kopce Jižní Moravy. Byla to ptákovina a plosky mi ještě teď brní.

GPS: 49.1240367N, 16.4171783E

Včera – mylné zdolání 🙂

Dnes – zdolávačka bez bot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *