Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Hlásí se rádio Riga

Michal Zhor 3

Opakuji: Hlásí se rádio Riga.

Nepřeskočilo mi, jen jsem se vrátil do dětských let. Z dětství si vzpomínám na:
a) vysavač – toho jsem se bál a to mi zůstalo do dnešní doby
b) nožík – měl dřevěné střenky, mám na něj památku na pravém palci (solidní zářez do masa při lezení po meruňce …… upozorňuji, že po „sportovním výkonu lezmo“ ne po „požití destilátu z meruněk“). Také si pamatuji na jaké lavičce jsem ho ztratil (i když možná mi tam byl odcizen – dnes už to nezjistím).
c) rádio dřevěné a přesto rádio přenosné …… a o to se dnes otřu

Rádio Riga 103 byla na svoji dobu celkem moderna, já ho zažil na počátku 80. let a to již existovaly menší radiopřijímače. Ale nebyla to doba dnešní, doba „spotřební“. Naše tehdejší litevské rádio vážilo 5,5kg bez baterií, vejde se do něj (na dnešní dobu) hrůzných 8 kusů baterií typu D (dnes LR20) a každá baterie váží 82,0 gramů. Celková provozní hmotnost tedy činila 6,156kg a nyní vám mohu přiznat, že jsem ho tahal na pláž „obouruč“. Jak by řekl kamarád Laďa „byl jsi chcípák“.

Jako dítě mne fascinovaly zatlačovací knoflíky, několik ladících čudlů a hlavně si dodnes pamatuji na malé bílé tlačítko o velikosti menšího tictac-u, po jehož zmáčknutí se rozsvítila stupnice s názvy stanic.

Před pár týdny se rozsvítilo i v mé hlavě. Vzpomněl jsem si na toto rádio při kutilství v garáži, kdy jsem se snažil naladit stanice na jedné rádiohrůze z 90. let. Co jsem naladil, to se rozladilo do pár minut. Úplně jako u rádia Riga 🙂 …… tak proč si ho nekoupit.

Nebudu to protahovat. Za ukrutných 200Kč jsem rádio s 17 germaniovými tranzistory odkoupil do svého vlastnictví. Za 356 Kč jsem do něj zakoupil 8ks baterií typu D v nejlevnější kvalitě neb vyšší kvalitativní článek by mohl rádio překvapit :-). Vložil jsem baterie a ……. svítilo. Zatím jsem na VKV naladil první stanici, která se dá poslouchat a třeba se mi podaří ulovit vysílání „mimozemské“.

Jedno je jisté – musím sehnat zdroj 12V – další baterie nechci kupovat a kdoví, zda se ještě budou vyrábět – prodavač si prohlížel mne i baterie zkoumavě (asi tento artikl nikdy neprodával).

  1. Julien. Julien.

    Boli to krásne časy, tiež som mal také rádio a dnes ako 70 ročnému mi chýba. Rád by som také rádio kúpil. Dôchodca z Nitry Ďakujem.

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Ahoj. Rádia Riga 103 se dají koupit za 200-400kč. Koupit není složité, složitější je něco naladit :-). Přeji hodně štěstí v lovu na rádio i na jeho vlny.

  2. Martin Martin

    vcera jsem si ho poridil take, za dve stovky a dokonce funkcni, ale ceka me klasicka udrzba (kontakty, kondenzatory) , uvazuji o vkv konvertoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *