Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Veselský chlum a Sýkoř

Michal Zhor 0

Copak je to asi ten „chlum“ ? Chlum je …….. ale především tak BYL v dobách dávno minulých označován zalesněný kopec. Já byl vylosován jako osoba silná, mající velkoprostorový vůz a tak jsem příbuzenstvu převážel rotoped. Zde mohu konstatovat, že tuto část příbuzenstva mám v úctě a rád. No a když už jsem měl cestu do oblasti Hornosvratecké vrchoviny, tak jsem si vybral jeden kopec na zdolání před návštěvou a jeden po návštěvě. Prvním kopcem byl chlum nad vískou Veselí …….. Veselský chlum. Cestou k vrcholu jsem mohl obdivovat meze a kamenné zídky vytvořené předpředpředky a kochat se z vyhlídek do kraje úžasně zvlněného. Na kopci je stacionární vysílač a v době mojí návštěvy jsem poprvé a na vlastní oči viděl dočasný vysílač radioamatérů, kteří vysílali kódované zprávy do éteru. Zdolal jsem vrchol Veselský chlum, nadmořská výška 578 m n. m., který již není chlumem neb je odlesněný (a to asi už hodně dlouho).

Na návštěvě jsem dostal kafe, buchtu, chlebíček a hlavně jsme si popovídali o světě, radostech i starostech. Jakožto návštěva z města jsem předal k rotopedu meloun a něco na zub ……. no a dostal na cestu buchty atd.

Po návštěvě jsem se rozhodl vydat kalorie na dalším blízkém kopci a autem jsem vyrazil do obce Synalov. Auto jsem pohodil u občerstvovacího přístřešku a vydal se po žluté do kopce. Lesy v dáli husté, lesy okolo ….. místy ležící, místy husté. U hájenky jsem omrkl kamennou hlavu – pomník Járy Cimrmana, neboť se zde nachází závěrečné zastavení Cimrmanovy naučné stezky. Cimrmanova naučná stezka začíná na náměstí v Lomnici u plastiky Cimrmanových nohou. Z Lomnice vede směrem na sever k hájence Pod Sýkoří k Cimrmanově bustě. Na trase potkáte sedm zastavení, kterým se na této stezce říká plahočiny. Já se zastavil, vyfotil dřevěného koníka u hájenky a vydal se k vrcholu Sýkoř. U samého vrcholu se tyčí vysílač „retranslační vež“ TV signálu, brána oploceného pozemku byla otevřena, ale vrchol vysoký 702 m n. m. naleznete mimo plotem vymezené území. Nejvyšším bodem je skalka v bukovém lese a výhled nulový.

Dědovi jsem z výletu dovezl jahody a byl skoro konec neděle.

GPS Veselský chlum: 49.4074097N, 16.3853131E

GPS Sýkoř: 49.4463417N, 16.4080756E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *